Читај ми!

SAD krivi sirijski režim za pokolj u Raki

Sjedinjene Američke Države su saopštile da su "užasnute" vazdušnim napadima sirijskog režima u uporištu pobunjenika u gradu Raki, u kojima je najmanje 95 ljudi stradalo. Sirijski režim nimalo ne ceni ljudski život, poručuju iz Vašingtona.

Američki Stejt department optužio je sirijsku vladu da "ne prestaje da sprovodi pokolj" i napominje da Asadov režim mora da odgovara za svoju brutalnost i zločine nad sirijskim narodom, prenosi Tanjug.

Vazdušni napadi sirijske vojske na Raku pre dva dana bili su najsmrtonosniji otkad su ekstremisti Islamske države preuzeli kontrolu nad tim sirijskim gradom prošle godine i proglasili ga za svoju prestonicu.

Još nije poznato koliko je pripadnika Islamske države ubijeno, ali je sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila da su među žrtvama više od polovine bili civili.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da Vašington osuđuje te napade i istakla da smatra da režim u Damasku "nimalo ne ceni ljudski život".

"Užasnuti smo izveštajima da je Asadov režim odgovoran za ubistva desetina civila i uništavanje stambenih četvrti", navela je Psaki u saopštenju.

Ona je ocenila da je sirijski predsednik izgubio pravo da vlada i da za njegove akcije treba da bude izveden na odgovornost.

Psaki je okrivila sirijsku vladu za neprestano kršenje ljudskih prava, optuživši je za ubistva, otmice, nestanke ljudi, torturu, silovanja, seksualno nasilje.

SAD je napravio koaliciju sa više od 60 država u svetu u cilju uništenja IS, ali je predsednik Barak Obama odbacio mogućnost da koalicija bude uspostavljena i sa Damaskom.

Podrška Sirije i Rusije predlogu za Alep

Sirija i Rusija podržale predlog UN da se suspenduju borbe u severnom sirijskom gradu Alep, saopštio je sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem.

Ova izjava usledila je nakon jučerašnjeg susreta ruskog predsednika Vladimira Putina sa delegacijom sirijske vlade u Sočiju, prenosi AFP.

Mualem je istakao kako obe strane "na potpuno isti način gledaju na ulogu izaslanika UN u Siriji, Stafana de Misture" i podržavaju njegove napore da se "zamrznu" borbe u Alepu.

De Misturin prošlomesečni predlog je motivisan željom da se omoguće isporuke pomoći i postave temelji za mirovne pregovore. Sirijski predsednik Bašar el Asad je ranije ovog meseca izjavio kako je taj predlog "vredan razmatranja".

Alepo je drugi grad po veličini u Siriji i nekadašnje ekonomsko središte zemlje. Danas je u znatnoj meri razoren i podeljen između režimskih i pobunjeničkih snaga.

Sastanak u Sočiju je održan iza zatvorenih vrata.

Moskva nije objavila ništa o sadržaju razgovora, dok je prorežimski sirijski list El Vatan danas objavio kao je u ovim razgovorima "postavljena početna vizija za političko rešenje sirijske krize, oko kojeg bi se okupilo više patriotskih snaga", ali da je za realizaciju tog rešenja potrebno vreme. List nije saopštio ništa o razmatranim koracima za okončanje gotovo četvorogodišnjeg rata.

Nakon sastanka u Sočiju, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je istakao da ne treba očekivati ponavljanje "Ženevskih pregovora" o Siriji - uz učešće predstavnika više od 50 zemalja i u prisustvu hiljada novinara.

Bivši lider glavne sirijske opozicione snage - Nacionalne koalicije, Moaz el Katib je 7. novembra imao razgovore u ruskom ministarstvu inostranih poslova.

Opoziciona koalicija, koja je međunarodno priznata, ali nema znatniji uticaj u samoj Siriji, skeptična je prema izgledima za napredak mirovnog procesa u toj zemlji.

U građanskom ratu u Siriji dosad je poginulo više od 195.000 ljudi, dok je polovina stanovništva raseljena.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво