Читај ми!

Otava, pucnjava u parlamentu

Preminuo vojnik kojeg je ranio nepoznati napadač u Otavi. Dve osobe ranjene. Policija opkolila kanadski parlament nakon što se i u njemu čula pucnjava. Ubijen jedan napadač. Premijer napustio zgradu parlamenta. Pucnjava i u tržnom centru.

Policija je ubila najmanje jednog napadača koji je učestvovao u današnjoj pucnjavi u kanadskom parlamentu i u blizini te zgrade, javili su mediji, a policija je saopštila da su hici ispaljeni i u tržnom centru nedaleko od parlamenta.

Nepoznati napadač ispalio je najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja u vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a potom je ušao u kompleks kanadskog parlamenta, gde su se takođe začuli pucnji.

Nakon toga zgradu je opkolila policija i zabranila izlazak svima koji su se zatekli unutra, preneli su kanadski mediji.

Rojters je u međuvremenu javio da policija "aktivno traga za jednim ili više osumnjičenih napadača" na kanadski parlament, gde se čulo najmanje 30 pucnjeva, kako navode mediji i očevici.

Istovremeno, Raša tudej prenosi izjavu portparola policije da je više naoružanih osoba učestovalo u pucnjavi u Otavi te da je potraga u toku.

Poslanik Moris Velakot, koji se u trenutku napada nalazio u zgradi parlamenta, izjavio je da su članovi obezbeđenja rekli njegovom pomoćniku da je jedan osumnjičeni napadač ubijen unutar parlamenta, prenosi AFP.

Policija je saopštila da traga za trojicom osumnjičenih i da je jedan "verovatno" na krovu parlamenta, navodi francuska agencija.

Rojters navodi, pozivajući se na izveštaj televizije Si-Bi-Si, da je kanadska vojska zatvorila za javnost svoje baze širom zemlje nakon današnje pucnjave.

Američka agencija AP navodi da je više svedoka potvrdilo da su čuli hice i videli naoružanog muškaraca kako trči ka zgradi parlamenta.

Portparol premijera Stivena Harpera izjavio je da je premijer bezbedan i da je napustio zgradu parlamenta.

Novinar kanadskog dnevnika Glob end mejl, koji se nalazi u zgradi parlamenta, kaže da je video jedno telo na zemlji, ali da "ne može da potvrdi da li je reč o napadaču ili policajcu".

Vašington je ponudio pomoć Kanadi, saopštila je Bela kuća. Američki predsednik Barak Obama je u razgovori sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom poručio da su misli i molitve Amerikanaca uz kanadski narod i ukazao na snažne američko-kanadske odnose.

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pritom i poginuo. To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednje na visoku, usled "opšteg porasta međusobne komunikacije" među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbednost Žan Kristof de le Ru.

"Povećanje nivoa opasnosti nije posledica neke konkretne pretnje", rekao je portparol, a preneo Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obaveštajna služba "uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima nameru ili sposobnost da počini akt terorizma", rekao je De le Ru. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво