Читај ми!

Oružje namenjeno Kurdima u rukama džihadista?

Deo isporuka oružja američke vojske koje je bilo namenjeno kurdskim borcima pao je u ruke džihadista u blizini bojišta kod sirijskog pograničnog grada Kobane, objavljeno je u video-poruci na internetu.

U video-poruci pod nazivom "oružje i municija bačena iz američkih aviona u oblast grada Kobane koje drže Islamska država", maskirani borac pokazuje ono što izgleda da je jedan paket vezan za padobran, javalja AFP, prenosi Tanjug.

"To je američka pomoć bačena nevernicima. Slava Bogu, to je plen mudžahedina (islamskih ratnika)", rekla je osoba u video-poruci koja je juče objavljena, pošto je otvorila drvene kutije pune raketa i granata, dok su se mogli čuti avioni koji kruže iznad.

AFP navodi da portparol Pentagona kontraadmiral Džon Kirbi nije mogao da potvrdi da li je više od jednog paketa palo u ruke džihadista, odnosno da je "palo van kursa".

Bi-Bi-Si navodi da je portparol Pentagona rekao da je većina isporuke završila u pravim rukama.

U izveštaju se dodaje da su 27 paketa sa malokalibarskim oružjem, municijom i drugim naoružanjem – namenjnih miliciji koja brani grad Kobane, palo u noći između nedelje i ponedeljka.

Kirbi je naveo da analitičari američke Centralne komande i u Pentagonu proučavaju objavljeni video-snimak.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je odluka SAD-a da iz vazduha dopreme vojnu pomoć kurdskim borcima u Kobaneu pogrešna, jer je deo oružja pao u ruke ekstremista Islamske države.

"Ono što je ovde urađeno po tom pitanju ispalo je pogrešno. Zašto je ispalo pogrešno? Zato što je deo oružja koje su bacili iz tih aviona 'c130' zaplenila IS", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, preneo je Rojters.

Kurdske snage koje brane Kobane čekaju da im stigne pojačanje iz iračkog Kurdistana, rekli su danas kurdski zvaničnici koji su prebegli u Tursku.

Kurdi u Kobaneu čekaju pomoć pošto je Turska dala zeleno svetlo za prelazak boraca preko njene granice.

Poslanici parlamenta iračkog Kurdistana danas su izglasali predlog o slanju kurdskih snaga u Kobane, saopštio je parlament Kurdistana, prenosi Tanjug.

Erdogan je rekao da je plan Turske da omogući prelazak Pešmergi izneo u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Barakom Obamom, tokom vikenda.

Turski predsednik je dodao da se nastavljaju razgovori između zvaničnika o detaljima prelasku Pešmergi kroz Tursku.

Jedan turski novinar blizak turskoj vladi je rekao da se tokom vikenda očekuje ulazak oko 500 kurdskih boraca iz Iraka u Kobane, navela je britanska agencija.

U međuvremenu, sirijske vazduhoplovne snage uništile su dva od tri avona koja su ekstremisti Islamske države prošle sedmice oteli i iskoristili za probni let iznad Alepa, saopštio je sirijski ministar za informisanje Omran el Zubi.

El Zubi je za sirijsku televiziju kasno sinoć rekao da su sirijske snage gađale avione prilikom njihovog spuštanja na pistu u vazduhoplovnoj bazi Džara, u istočnom delu provincije Alepo, preneo je AP.

Ministar je dodao da sirijske vazduhoplovne snage tragaju za trećim avionom.

Sirijski aktivisti su u petak saopštili da su ekstremisti IS sa tri borbena aviona tipa "mig" leteli iznad baze Džara uz pomoć bivših pilota iračkih vazduhoplovnih snaga. Ovi izveštaji nisu mogli da budu nezavisno potvrđeni.

Opservatorija za ljudska prava saopštila je juče da je 30 džihadista i 11 kurdskih boraca poginulo tokom 24 časa.

Borbe oko Kobanea traju više od mesec dana, a vojska Islamske države osvojila je skoro 50 odsto grada. Pentagon je, međutim, saopštio da kurdske snage ipak i dalje kontrolišu veći do grada, ali da je situacija "osetljiva".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво