Читај ми!

Simić: Ne zna se moć Islamske države

Niko u svetu javno ne osuđuje borbu protiv Islamske države čak ni u samoj Siriji, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić. Strateški je teško reći da li je vazdušnom interencijom moguće stati na kraj jednoj takvoj tvorevini kakva je Islamska država, objašnjava Simić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da u ovom trenutku, svet ne zna tačno kolika opasnost preti od tvorevine kakva je Islamska država.

"Još se ne znaju kapaciteti te Islamske države ni u ljudstvu ni u naoružanju ni u finansijskim sredstvima. I strateški je veoma teško reći da li je vazdušnom intervencijom moguće stati na kraj jednoj takvoj tvorevini kakva je Islamska država", objašnjava Simić.

Ističe da mnogi kritičari u SAD i u svetu sa zebnjom pokušavaju da predvide šta tu još može da se dogodi.

"Neka istraživanja pokazuju da od 10 ispitanika, devet podržavaju ovakvu akciju što je veoma neubičajno s obzirom na to da je u Americi javno mnjenje, posebno u drugom mandatu predsednika Buša mlađeg, pokazalo nevoljnost za američka spoljna angažovanja", kaže profesor Simić.

Kaže, međutim, da sve više sazreva svest o globalnosti bezbednosnih pitanja.

"Nema udaljenih država i nema odvojenih bezbednosnih pitanja. Svet je sistem spojenih sudova i mi živimo u vremenu globalne bezbednosti. Naivno je verovati da neki tamo problemi koji se događaju neće uticati i na našu bezbednost i treba se solidarisati u ovakvim trenucima", kaže Simić.

Dodaje da niko u svetu javno barem ne osuđuje deo borbe protiv Islamske države, čak ni u samoj Siriji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво