Читај ми!

Porošenko: Odustati od vanblokovskog statusa

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio je donošenje "neodložnih mera" radi zaštite Ukrajine i jačanja njene odbrambene sposobnosti. Dao je nalog vladi da odmah pripremi i preda mu predlog zakona u vezi sa odustajanjem od vanblokovskog statusa Ukrajine.

Od Ministarstva inostranih poslova predsednik Porošenko traži da se neodložno obrati NATO-u sa molbom da se sazove savet NATO-a i održe odgovarajuće konsultacije, da se obrati za hitne konsultacije stranama Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine, i vladama SAD i Velike Britanije sa molbom za pružanje vojne pomoći Ukrajini, javio je Ukrinform, prenosi Tanjug.

Od vlade se, navodi Ukrinform, traži da izradi nacrt generalnih direktiva za pregovore sa Rusijom, da nacionalnu ekonomiju prevede na funkcionisanje u posebnim uslovima, da iznese predloge za primenu sankcija Rusiji i da osigura privremeno zatvaranje kontrolnih punktova na ukrajinsko-ruskoj granici.

Takođe, Porošenko traži da se oslobode od poreza uvozni proizvodi namenske industrije, povećaju zarade vojnicima, a stambeno zbrinu porodice poginulih i ranjenih u borbama u oblastima na istoku zemlje.

Navedeno je da je ukaz donet zbog "daljeg usložavanja situacije u oblasti nacionalne bezbednosti zbog oružane agresije Rusije", a da je cilj mera "neutralizacija aktuelnih pretnji nacionalnoj bezbednosti", navela je ukrajinska državna agencija.

Premijer Arsenij Jacenjuk je 29. avgusta najavio da će vlada predložiti skupštini da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs ka učlanjenju u NATO.

Skupština je 2010, na predlog tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča, usvojila zakon o principima unutrašnje i spoljne politike, kojim je proglašen vanblokovski status Ukrajine i isključen kurs ka evroatlantskoj integraciji zemlje.

Zakon koji do sada važi, predviđa osnovni princip spoljne politike po kom Ukrajina poštuje politiku nesvrstavanja u blokove, što znači da ne učestvuje u vojnopolitičkim savezima, već u modernizaciji i razvoju evropskog sistema kolektivne bezbednosti, nastavlja konstruktivnu saradnju sa NATO-om i drugim vojnopolitičkim blokovima povodom svih pitanja od zajedničkog interesa.

Najgori deo rata završen 

Najgori deo rata sa proruskim aktivistima prošao je, izjavio je  Porošenko, pet dana posle mirovnog sporazuma potpisanog sa pobunjenicima sa istoka zemlje i Rusijom u Minsku.

"Nemam nikakvu sumnju da je glavni i najopasniji deo rata već završen, zahvaljujući heriozmu (ukrajinskih) vojnika", rekao je Porošenko u prvom velikom obraćanju novinarima od kako je stupio na funkciju šefa države u maju.

Prvi put od početka sukoba u aprilu, u poslednja 24 časa nijedna osoba nije poginula na liniji fronta, dodao je Porošenko i dodao i da "ne sumnja" da će njegov mirovni plan "funkcionisati", uprkos odbijanju pobunjenika da prihvate političke ponude Kijeva.

Parlament u Kijevu je prošle nedelje usvojio inicijativu Porošenka o "posebnom statusu" za ukrajinske oblasti kojima im se garantuje veća autonomija, održavanje izbora 7. novembra i uslovna amnestija za one koji su učestvovali u sukobima.

Aktivisti su međutim odbacili tu ponudu, navodeći da će samostalno organizovati izbore i bojkotovati glasanje koje planira Kijev.

Porošenko je ranije danas najavio moguće zatvaranje granica sa Rusijom, kao i nameru da Kijev zatraži članstvo u EU 2020. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво