Читај ми!

Škotska želi da zadrži kraljicu

Britanska kraljica Elizabeta Druga moći će da zadrži svoj velelepni zamak u "Balmoralu" u Škotskoj u slučaju da Škoti glasaju za nezavisnost, a postoje izgledi da tamo zadrži i – svoju ulogu. Škotski premijer Aleks Salmond odlučno je izrazio želju da zadrži kraljicu, kao i njene naslednike.

Pred sutrašnji referendum postavljaju se brojna pitanja u kakvim će odnosima biti škotska sa monarhijom ukoliko se Škoti opredele za nezavisnost, a iako mnogi odgovori i dalje "vise u vazduhu", čini se verovatnim da će Škoti zadržati Elizabetu kao svoju kraljicu, prenosi Tanjug.

Kraljica ima više škotske krvi nego mnogi drugi britanski monarsi – njena majka potiče iz stare aristokratske škotske porodice, a osim toga, poznato je koliko ona voli Škotsku, prenosi AP.

Elizabeta tradicionalno provodi po tri meseca svakog leta u zamku "Balmoral", privatnoj kraljevskoj rezidenciji u Škotskoj, a takođe svake godine nedelju dana provede u palati "Holirud", svojoj zvaničnoj rezidenciji u Edinburgu.

"Kraljica definitivno pokazuje naklonost prema Škotskoj. Dobro je poznaje još od detinjstva i Škotska joj je u krvi", objašnjava Džo Litl, glavni urednik magazina Madžesti.

Kraljici je zabranjeno da učestvuje u političkim debatama i retko kada iznosi svoje lične stavove.

Njeno lično viđenje je, prema rečima zvaničnika kraljevske palate, strogo nepristrasno i "iznad politike", mada je mnoge iznenadila kada je u nedelju izrazila nadu da će Škoti "veoma pažljivo razmisliti o budućnosti" pre nego što izađu na glasanje.

Bio je to njen prvi – i jedini – komentar o mogućnosti škotskog otcepljenja.

Poslednji put kada je govorila u znak podrške Velikoj Britaniji bilo je 1977. godine, kada je iskoristila obeležavanje 25 godina od stupanja na tron da podseti sve građane Ujedinjenog Kraljevstva na "prednosti unije" povodom poziva na prenošenje ovlašćenja na Škotsku i Vels.

Litl veruje da kraljica i danas ima takav stav. "Ona bi veoma želela da njeno Ujedinjeno Kraljevstvo ostane jedinstveno. Ona drži do tradicije i želela bi da stvari ostanu takve kakve jesu", zaključuje Litl.

Postoje naznake da bi Elizabeta ostala na čelu nezavisne Škotske, uglavnom na isti način na koji ima važnu ceremonijalnu i simboličnu ulogu kraljice u 15 zemalja – od Jamajke preko Kanade do Solomonskih ostrva, koje su poznate kao "krunske zemlje Komonvelta".

Elizabeta se ne meša u upravljanje ovim zemljama, ali je vlade redovno izveštavaju o tome kako stvari stoje.

"Ona je kraljica Australije, Kanade... mogla bi da bude i škotska kraljica ako Škoti to žele", konstatuje Vernon Bogdanor, profesor politike i ekspert za ustavna pitanja na Oksfordskom univerzitetu.

Škoti su rekli da će doneti ustav sa kraljicom na čelu države, naveo je on i primetio: "Takve stvari funkcionišu."

Škotski premijer Aleks Salmond odlučno je izrazio želju da zadrži kraljicu, ali i njene naslednike, u toj ulozi.

Ove nedelje je Salmond rekao da jedva čeka da ona postane "kraljica Škota" te da među Škotima postoji "značajna" spremnost da podrže tu mogućnost.

Takve izglede potkrepljuju i rezultati anketa, mada sa tim nisu saglasni svi među pristalicama nezavisnosti – neki političari, uključujući članove Salmondove Škotske nacionalne partije, naklonjeniji su formiranju republike.

Ustavne pojedinosti o tome kako bi nezavisna Škotska mogla da zadrži monarhiju – ili da, prema manje verovatnom scenariju, postane republika – još nisu sasvim jasne.

Profesor Bogdanor smatra da bi britanska vlada verovatno imenovala "generalnog guvernera" koji bi predstavljao kraljicu u nezavisnoj Škotskoj, kao što je učinjeno u zemljama Komonvelta, a osobu kojoj bi pripala ta uloga odredila bi kraljica, prema savetu britanskog premijera.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво