Читај ми!

Ruski konvoj stigao u Lugansk

Ruski kamioni sa humanitarnom pomoći stigli u Lugansk. Kijev, Brisel i Vašington ocenjuju ulazak konvoja bez dozvole vlasti kao invaziju. Članice Saveta bezbednosti UN bez jedinstvenog stava. Ukrajinske oružane snage saopštile su da su nanele težak poraz proruskim aktivistima, dok oni tvrde da su zauzeli dva naselja na istoku.

01.57 -  Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel upozorili da Rusija izaziva "opasnu eskalaciju" konflikta u Ukrajini zbog vojnog prisustva u toj zemlji i granatiranja. Bela kuća saopštila da su se Obama i Merkel u telefonskom razgovoru složili da je dokaz još jedne provokacija Moskve to što je ruski konvoj ušao u Ukrajinu bez dozvole i da to predstavlja narušavanje ukrajinskog suverentiteta.

01.07 - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio posle sednice da se situacija u SB UN "unekoliko smirila" posle objašnjenja da je Rusija u kontaktu sa ukrajinskim vlastima i podsećanja da je "Rusija uputila humanitarnu pomoć na istok Ukrajine pošto je dobila zvaničnu saglasnost vlade te zemlje".

01.01 - Članice Saveta bezbednosti UN nisu došle do jedinstvenog stava o ruskom humanitarnom konvoju za istok Ukrajine, javile su agencije.

22.07 - Počela vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ulaska ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći u Ukrajinu, javlja Tanjug.

20.50 - Ruski ambasador u svetskoj organizaciji, Vitalij Čurkin podelio članicama Saveta bezbednosti UN nacrt izjave za javnost u kom se poziva na prekid vatre dok traje dopremanje humanitarne pomoći, prenosi Tanjug.

20.00 - Svi kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći koji su ušli u Ukrajinu stigli su večeras u Lugansk, javlja Itartas.

19.50 - Pripadnici proruskih snaga oteli su i ubili počasnog konzula Litvanije u Lugansku, tvrdi šef diplomatije te zemlje Linas Linkevicius, prenosi AFP.

18.25 - Savet bezbednosti UN-a sastaće se večeras u 21 čas na hitnom sastanku povodom ulaska konvoja ruskih kamiona u tu zemlju bez saglasnosti njene vlasti koja je to ocenila kao "invaziju".

Predstavnik za medije samoproklamovane Luganske narodne republike rekao je da su svi kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći koji su ušli u Ukrajinu stigli su večeras u Lugansk i sada je u toku istovaranje robe, prenosi Fonet.

Čim istovarimo svu pomoć, počeće njena raspodela stanovnicima Luganska, rekao je portparol Gradskog veća. On nije isključio mogućnost da jedan deo pomoći kasnije bude prosleđen u Donjeck.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije uputilo je 12. avgusta 270 kamiona sa hranom, lekovima, generatorima I vrećama za spavanje stanovništvu na istoku Ukrajine, ali vlasti u Kijevu do danas nisu dali dozvolu za njihov ulazak u zemlju, pa je Moskva jednostrano odlučila da konvoj pređe granicu i uputi se ka odredištu.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko poručio je da je ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog zakona i pozvao Moskvu da vrati situaciju u međunarodne pravne okvire.

Porošenko je u komentaru objavljenom na predsedničkom vebsajtu, da je više od 100 ruskih kamiona prešlo granicu bez kontorole ukarjinskih carinika ili graničnih službenika i bez pratnje zvaničnika Međunarodnog Crvenog krsta.

Portparol ruske carine prekao je da je oko 100 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo je danas carinu, a šef ukrajinske službe bezbednosti je ocenio je taj čin kao "direktnu rusku invaziju".

"Oni su ušli u Ukrajinu bez dozvole i bez učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili ukrajinskih graničara", rekao je novinarima portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, preneo je Rojters.

Lisenko je istakao da je za bezbednost konvoja koji je prešao na teritoriju pod kontrolom proruskih snaga "odgovorna isključivo Moskva", navodi AFP.

I visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton je ocenila da je odluka Rusije da pošalje konvoj s humanitarnom pomoći preko granice u istočnu Ukrajinu, bez odobrenja Kijeva ili pratnje međunarodnih posmatrača, predstavlja jasno narušavanje ukrajinske granice.

"Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti s ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK)", poručio je Sebastijan Brabant, portparol Eštonove.

Predstavnik za medije Pentagona admiral Džon Kirbi rekao je da da Vlada Sjedinjenih Američkih Država "snažno osuđuje" jednostranu odluku Rusije da konvoj sa humanitarnom pomoći uputi u Ukrajinu bez odobrenja zvaničnog Kijeva.

Kako prenosi AP, on je pozvao Rusiju da odmah "ukloni konvoj sa teritorije Ukrajine".

Ranije danas, zvaničnici ukrajinskog ministarstva odbrane rekli su da su vladine snage uništile 11 raketnih sistema tipa "grad", tri tenka i pet oklopnih vozila tokom borbi u okolini grada Snižnjeg.

Takođe, navode da su ubili oko 100 pripadnika proruskih aktivista.

Ove tvrdnje nisu mogle da budu potvrđene, navodi AP dodajući da su Ukrajinci i ranije iznosili preuveličane procene.

Taktika vlade odnedavno počiva na granatiranju pozicija proruskih aktivsta, mada te granate često promaše cilj i pogađaju stambene četvrti.

Istovremeno, aktivisti na istoku Ukrajine saopštili da su zauzeli dva naselja zapadno od Snižnjeg i zarobili 13 ukrajinskih vojnika, među kojima su tri oficira.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво