Читај ми!

Ubijeni rukovodioci vojnog krila Hamasa

U izraelskom vazdušnom napadu na Gazu poginula su tri visoka rukovodioca vojnog krila palestinskog pokreta Hamas, potvrdio je taj pokret. Izrael bombardovao tunele za šverc duž granice sa Egiptom.

Izraelski napad iz vazduha kod grada Rafe, na jugu priobalnog područja Gaze, bio je jedan od 20 koje je izraelska vojska objavila od ponoći u sredu, prenosi Tanjug.

U poruci medijima, Hamas je objavio da su poginula trojica njegovih visokih vojnih lidera - Muhamed Abu Šamale, Muhamed Barhum i Rajed el Atar, kao i još tri osobe. Izraelska služba bezbenosti "Šin Bet" potvrdila je smrt Šamaleha i el Atara, ali ne i Barhuma.

Prepostavlja se da su trojica poginulih lidera Hamasa bila na višim nivoima njegovog vojnog rukovodstva, i da su bili uključeni u izvođenje velikog broja važnih napada na Izrael.

Policija i medicinski zvaničnici Gaze rekli su da je više ljudi pod ruševinama četvorospratne zgrade uništene u napadu.

Taj napad je izveden posle sloma pregovora uz posredovanje Egipta, usmerenih na dugoročno primirje i budući plan za Gazu, posle više od mesec dana ofanzive Izraela na Hamas, na čijem su čelu islamski ekstremisti.

U ratu u Gazi je poginulo više od 2.000 Palestinaca, uglavnom civila. Izrael je izgubio 67 ljudi, a svi osim trojice su bili vojnici.

Izrael je noćas bombardovao i tunele za šverc duž granice sa Egiptom.

Tel Aviv navodi da su ti napadi odgovor na nastavak raketne vatre Hamasa. Vojska kaže da je samo jedna raketa lansirana od ponoći, dok ih je u prethodnih 30 sati bilo više od 210.

U govoru u sredu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije pokazao volju da se vrati za pregovarački sto posle šest nedelja rata s Hamasom.

"Mi smo odlučni da nastavimo akciju svim sredstvima, kao što je potrebno", rekao je on. "Nećemo stati dok ne budemo garantovali potpunu sigurnost i mir stanovnika juga i svih građana Izraela".

Egipatski Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo u sredu da "nastavlja bilateralne kontakte" sa obe strane radi uspostavljanja trajnog primirja.

Egipatski kompromisni predlog je ublažavanje izraelsko-egipatske blokade Gaze, dok Hamas zahteva potpuno ukidanje blokade i otvaranje aerodroma i luka na toj teritoriji.

Egipatski predlog ne zahteva da se Hamas raoruža, već da se snagama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji ima podršku Zapada, a Hamasa ih je izbacio iz Gaze, omogući da se tamo vrate i kontrolišu granične prelaze i nadgledaju rekonstrukciju srušenog, uz međunarodnu pomoć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво