Читај ми!

ISIL pogubio petsto jazida

Ekstremisti Islamske države pogubili najmanje 500 jazida i sahranili ih u masovne grobnice. Bagdad ima informacije da su neka od dece i žena bili živi sahranjeni, javlja Rojters. Jazidi pripadaju drevnoj religiji koju pripadnici Islamske države smatraju jeretičkom.

Najmanje 20.000 raseljenih civila sa severa Iraka uspelo je da pobegne sa planine Sindžar, gde su bili pod opsadom islamskih ekstremista, rekli su danas irački zvaničnici.

Irački ministar za ljudska prava Muhamed Šija el Sudani, takođe je rekao Rojtersu da su neke od žrtava sunitski ekstremisti IS zakopali žive, među kojima žene i decu.

Oko 300 žena je kidnapovano, rekao je Sudani.

Jedan zvaničnik iz autonomne kurdske vlade u Iraku rekao je na graničnom prelazu Fiškabur da je 30.000 raseljenih civila koji su pobegli sa planine Sindžar ušlo u Siriju, a zatim se vratilo u Irak, uz pratnju kurdskih snaga, preneo je AFP.

Poslanik Vian Dahil, koji je iz zajednice jazida, rekao je da je 20.000-30.000 raseljenih uspelo da pobegne i sada su se sklonili u irački Kurdistan.

Džihadisti su juče zapretili da će pogubiti 300 porodica jazida, ako ne pređu u islam, dok je poslanica iz te manjine rekla da se ima na raspolaganju svega dan ili dva za njihov spas.

Američka avijacija nastavila je da bombarduje položaje naoružanih ekstremista. Iz aviona izbacuju i pakete hrane i vodu za više hiljada raseljenih stanovnika koji su se sklonili na planini Sindžar. I Velika Britanija je danas počela da doprema pomoć iz vazduha.

Američka Centralna komanda navela je u saopštenju da su novu, treću turu pomoći u hrani i vodi izbacivale letelice "c-17" i dva teretna aviona "c-130", a "leđa" su im čuvali avioni lovci, preneo je AFP.

U međuvremenu, američki borbeni avioni i bespilotne letelice obavili su četiri vazdušna napada na islamiste, pri čemu su uništena oklopna vozila i jedan kamion iz kojih je pucano na civile, saopštili su vojni izvori SAD.

Američki predsednik je u četvrtak odobrio vazdušnu humanitarnu pomoć za pripadnike manjina na severu Iraka, kao i vazdušne napade na islamističke snage.

Predsednik iračkih kurda Masud Barzani zatražio je od međunarodne zajednice da dostavi oružje kurdima na severu Iraka kako bi im pomogli u njihovoj borbi sa džihadistima iz Islamske države.

Govoreći na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom, Barzani je kazao: "Mi se ne borimo protiv terorističke organizacije već protiv terorističke države", preneo je Rojters.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus založio se ranije danas u Bagdadu za formiranje što reprezentativnije iračke vlade, ističući da je to od ključne važnosti u borbi protiv džihadista.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво