Читај ми!

Borbe oko Donjecka, predalo se 700 vojnika

U gradu Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti, gde se vode ulične borbe, predalo se više od 700 ukrajinskih vojnika. Ukrajinska vojska napreduje ka proruskim snagama u Donjecku i granatira Gorlovku. Povređeni snimatelj i vozač agencije ANA. Rusija razmatra zabranu transsibirskih letova za zemlje članice EU.

18.30 - Rusija zatražila hitno održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, kaže za Itartas stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

13.40 - U Lugansku je proglašeno stanje humanitarne katastrofe zbog nedostatka lekova, struje, mobilnih i internet komunikacija, prenosi Raša tudej.

12.30 - Ukrajinske snage stavile pod kontrolu glavni kontrolni punkt na zapadnom obodu Donjecka i postepeno napreduju ka proruskim snagama u gradu, javlja AP. 

Informaciju o predaji ukrajinskih vojnika je agenciji Novorosija potvrdio jedan od komandira armije Donjecke Narodne Republike.

"Stigla je vest ustanika da su se u Šahtjorsku, koji brane združene jedinice ustanika, predala 702 ukrajinska vojnika", navela je ta agencija.

Itartas navodi da nema potvrde te informacije iz drugih izvora.

Izveštač Ruske informativne agencije RIA Novosti javio je da proruske i ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju u Šahtjorsku ulične borbe i razmenu artiljerijske vatre.

U gradu je stradalo mnoštvo kuća, izgorele su benzinske pumpe i prodavnice, a ljudi na ulicama praktično nema. Preostalo malobrojno stanovništvo je u podrumima i skloništima, izveštava novinar RIA Novosti.

Pre nekoliko dana, počela je snažna ofanziva na Šahtjorsk sa severa i juga, a cilj ukrajinskih snaga je opkoljavanje Donjecka i njegovo "odsecanje" od Luganske oblasti i Rusije, navodi ta agencija.

Za to vreme ukrajinske snage stavile su pod kontolu glavni kontorlni punkt na zapadnom obodu Donjecka i postepeno napreduju ka proruskim snagama u tom gradu.

Kako je javio novinar agencije AP, tenk na kome se nalazila ukrajinska zastava jutros je viđen u predgrađu Marinka, koje se nalazi na glavnom putu za Donjeck.

Naveo je da se proruske snage još nalaze na snajperskim položajima u području prema centru Donjecka.

Portparol zadužen za operaciju ukrajinske vojske na istoku zemlje Oleksij Dmitraškovski izjavio je da u sukobima koji će uslediti, očekuje preuzimanje kontorle nad potpunim područjem Marinke.

U međuvremenu su u Lugansku povređeni snimatelj i vozač agencije ANA. Ekipa je začula eksplozije u gradu i pošla da vidi o čemu je reč, kada je njihov automobil pogođen, javlja Raša tudej.

Ukrajinska vojska nastavila je ofanzifu granatiranjem grada Gorlovke. Proruski aktivisti tvrde da su na meti stambeni delovi grada u kojem uopšte nema boraca, prenosi Itartas

Za to vreme, Moskva razmatra da odgovori na sankcije Zapada tako što bi zabranila transsibirske letove za kompanije iz zemalja članica EU.

Eventualna zabrana letenja preko ruske teritorije razmatra se u miniistarstvima spoljnih poslova i saobraćaja Rusije, javlja Rojters.

Zabrana bi uticala na evropske kompanije kao što su "Lufthanza", "Britiš Ervejz", i "Er Frans". Međutim, ruski "Aeroflot" zarađuje oko 300 miliona dolara od naplate takse za letenje preko ruske teritorije.

Iz Rusije su nastavljene kritike na račun NATO-a. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je ukrajinska kriza samo izgovor koji NATO koristi da bi stvorio tenzije sa Rusijom u potrazi za razlogom postojanja.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво