Читај ми!

Bengazi pod kontrolom islamista?

Pošto su porazile vojne jedinice, preuzele vojne barake i zaplenile tenkove, rakete i stotine kutija sa municijom, islamske milicije tvrde da su preuzele kontrolu nad drugim najvećim gradom u Libiji, Bengazijem.

"Naše snage su jedine u Bengaziju", rekao je za AP komandant jedne od milicija u Savetu revolucionara Bengazija, prenosi Tanjug.

Na video-snimku koji je postavila ta grupa, Muhamed el Zahavi, koji se nalazi na čelu milicije Ansar el Šarija, čestitao je svojim sledbenicima na "pobedi i osvajanju".

Milicije se bore protiv snaga lojalnih generalu Kalifi Hifteru, koji pokušava da slomi ekstremističke milicije, podseća američka agencija.

Libiju je pogodilo nasilje nezabeleženo od svrgavanja Muamera el Gadafija. Pobunjenici koji su tada pomogli da se s vlasti zbaci dugogodišnji lider, sada su se okrenuli protiv centralnih vlasti.

Tokom dve nedelje borbi sukobljenih milicija za kontrolu nad aerodromom u Tripoliju, kao i u sukobima islamista i snaga generala Hiftera u Bengaziju, poginulo je nekoliko desetina ljudi.

Evropska unija saopštila je da je svoje osoblje iz Libije premestila u Tunis, zbog pogoršanja bezbednosne situacije.

SAD, Kanada, Francuska, Španija i Brazil su zatvorili svoje ambasade u Tripoliju dok su nekoliko zapadnih zemalja i Egipat savetovali svojim državljanima da napuste Libiju. I Beograd i Podgorica su poručili svojim građanima da napuste tu zemlju.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво