Читај ми!

Merkelova odbacila poređenje Putina i Hitlera

Nakon što je nemački ministar finansija Volfgang Šojble uporedio postupke Rusije sa fašističkom Nemačkom, kancelarka Angela Merkel istakla je da je Krim slučaj za sebe.

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je poređenje ruske aneksije Krima sa onim što je fašistička Nemačka, pod vođstvom Adolfa Hitlera, činila u Sudetskoj oblasti, javljaju nemački mediji.

"Aneksiju Krima posmatram kao slučaj za sebe", rekla je Merkelova i dodala da je u slučaju Krima reč o kršenju međunarodnog prava, prenosi Tanjug.

Naglasila je da je zainteresovana da se situacija u Ukrajini normalno razvija i da ljudi tamo mogu da lično odluče ko će im biti budući predsednik.

Šojble je uporedio postupke Rusije danas sa Nemačkom pre pola veka, povukao je paralele između ruske aneksije Krima i pripajanja Sudetske oblasti za vreme Adolfa Hitlera, preneli su nemački mediji, navodeći da ruski postupak prema Ukrajini ministra mnogo podseća na politiku ekspanzije nacističke Nemačke.

"Takve metode je još Hitler primenjivao... to svi mi znamo, iz istorije", rekao je Šojble na jednom skupu pred oko 50 đaka, pred kojima je odgovarao na pitanja o evropskom jedinstvu i evrokrizi, preneo je nemački politički magazin Špigl.

O napetosti u vezi sa Ukrajinom ministar je počeo da govori pošto je jedan učenik želeo da zna da li će ukrajinska kriza pooštriti evrokrizu, navodeći da je Šojble rekao da je sada, pre svega, reč o tome da se spreči da Ukrajina postane platežno nesposobna.

Špigl navodi da je Šojble "neobično otvoreno objašnjavao đacima kako je došlo do ruske okupacije Krima".

Šojble je jedini ministar koga su i socijaldemokrate i demohrišćani želeli da bude i u ovom sazivu nemačke vlade.

On je dugogodišnji član Hrišćansko-demokratske unije, siva eminencija i najstariji član vlade, za koga se kaže da je veoma blizak saradnik Merkelove.

Konzervativac Šojble je jedini koji je neprekidno od ujedinjenja Nemačke do sada na vladinim funkcijama. Rođen je 1942. godine, a pre dvadesetak godina je, na jednom izbornom skupu, preživeo atentat i od tada se nalazi u invalidskim kolicima. Atentat na Šojblea je počinio jedan bolesnik, šizofreničar.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво