Читај ми!

Malezijski avion, odštete porodicama nestalih

Počela isplata odšteta porodicama putnika i posade nestalog malezijskog aviona. Tajlandski sateliti uočili 300 plutajućih objekata u južnom delu Indijskog okeana. Sin pilota odbacio mogućnost da je njegov otac kriv za nestanak letelice.

Kineske osiguravajuće kompanije počele su da isplaćuju odštetu porodicama putnika i članova posade nestalog malezijskog aviona koji se, kako se pretpostavlja, srušio u južnom delu Indijskog okeana, javila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Porodice sedam putnika dobile su po 4,17 miliona juana (671.600 dolara) odštete u utorak od najveće kineske osiguravajuće kuće "Kina život". U avionu je bilo 32 njihova klijenta i procenjuje da će ukupna naknada iznositi oko devet miliona juana.

I druga osiguravajuća kuća "Nova Kina, život, osiguranje" nadoknadiće porodicama devet svojih klijenata na istom letu oko milion juana, naveo je zvaničnik za odnose sa javnošću kompanije, a prenela je agencija Rojters.

Tajlandski sateliti uočili su 300 objekata kako plutaju južnim delom Indijskog okeana tokom potrage za nestalom avionom kompanije "Malezijan Erlajnsa".

Predmeti su veličine u rasponu od dva do 15 metara i razbacani su na oko 2.700 kilometara jugozapadno od Perta, navodi AFP.

Najnoviji podaci dolaze pošto je danas pet brodova nastavilo potragu, ali su avioni suspendovali letove zbog jake kiše, vetrova i niskih oblaka.

Australijska Uprava za bezbednost plovidbe saopštila je da se svih 11 aviona koji su krenuli u pretragu u oblast u južnom delu Indijskog okeana ranije juče vratilo u Pert.

Portparol Uprave Sem Kardvel rekao je da su svi, osim tri aviona, stigli u zonu na oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta, pre nego što je suspendovano traženje, pošto su tamo bili "možda dva sata i ništa nisu pronašli jer nije bilo vidljivosti".

Avioni su leteli iz Perta svakoga dana u proteklih nedelju dana, tragajući bez ikakvog uspeha za objektima uočenim na satelitskim snimcima.

Ukoliko objekti budu fizički pronađeni bila bi to potvrda da se avion na let od Kuala Lumpura do Pekinga u subotu, 8. marta srušio u Indijski okean. To bi omogućilo tragačima da ubrzaju potragu za olupinom aviona i njenom crnom kutijom, koja bi mogla da reši misteriju zašto je avion bio toliko udaljen od redovnog kursa leta.

Sin pilota odbacio sumnje o krivici svog oca

Najmlađi sin pilota malezijskog aviona Ahmed Set Zahaire (26) odbacio je spekulacije o mogućoj kapetanovoj ulozi u nestanku aviona, javila je američka mreža Si-En-En.

"Sve sam pročitao na internetu. Ali, ignorisao sam sve te spekulacije. Ja znam svog oca bolje", izjavio je Ahmed Set Zaharie (26) u intervjuu koje je objavio list Nova prava vremena.

Prema nekim pretpostavkama, kapetan Zaharie Ahmada Šaha (53) je možda oteo avion kao izraz političkog čina.

"Možda nismo bili tako bliski, pošto on toliko putuje. Ali ja ga znam", rekao je sin pilota u intervjuu koji je Ahmed dao listu pre dva dana.

Ahmed je prvi član porodice pilota nestalog aviona koji je govorio za medije o nestanku.

Kapetan i prvi oficir bili su "pod lupom" uz brojne spekulativne teorije, zašto je jedan of njih, ili možda obojica preusmerili avion sa redovnog kursa leta, pre više od dve nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво