Читај ми!

Krim, ruske zastave na svim vojnim objektima

Na svim vojnim kasarnama i zgradama na Krimu istaknute ruske zastave, kaže načelnik generalštaba ruskih snaga Valerij Gerasimov. Više od 15.000 ukrajinskih vojnika na Krimu izrazilo želju da nastavi službu u ruskim snagama.

00.05 - Angela Merkel: Krizu nastalu zbog Ukrajine trebalo bi rešiti političkim sredstvima, bez nametanja ekonomskih sankcija Rusiji.

22.25 - Dejvid Kameron sastao se u Londonu sa delegacijom ukrajinskih političara, kojima je obećao da će se Britanija zauzeti za njihov narod.

16.30 - SAD i Evropska unija ujedinjeni u rešenosti da se suprotstave Rusiji u slučaju eskalacije ukrajinske krize, poručeno nakon sastanka Baraka Obame i zvaničnika EU, prenosi Tanjug.

14.55 - Ukrajinska bezbednosna služba optužila glavnu krimsku tužiteljku za uticaj na nasilno rušenje ustavnog poretka zemlje, prenosi Raša tudej.

11.40 - Oleksandar Turčinov zatražio odobrenje ukrajinskog parlamenta za zajedničku vojnu vežbu sa snagama SAD i NATO-a u blizini ruskih trupa na Krimu, prenosi Tanjug.

11.20 - Skupština Krima izabrala poslanika i potpredsednika krimskog parlamenta Sergeja Cekova za senatora koji će u Savetu Ruske Federacije predstavljati to poluostrvo, prenosi Itartas.

11.00 - Većina ukrajinskih provajdera prestala da emituje četiri glavna ruska televizijska kanala, što je Moskva ocenila kao kršenje međunarodnih obaveza i napad na slobodu medija, javlja Raša tudej.

Valerij Gerasimov je rekao da su zastave Ruske Federacije istaknute 26. marta na sve 193 jedinice i vojne institucije stacionirane na Krimu, prenele su RIA Novosti.

Kako su rekli ukrajinski zvaničnici, ruske snage sinoć su preuzele kontrolu nad poslednjim ukrajinskim brodom na Krimu. Ruska strana, međutim, nije izdala saopštenja o tom događaju.

Rusija je preuzela vojnu kontrolu na tom poluostrvu u periodu od tri nedelje.

Ukrajinski vojnici koji su odlučili da nastave službu u Ukrajini biće vraćeni u tu zemlju vozom, zajedno sa svojim stvarima, pošto predaju oružje ruskim snagama, rekao je general Gerasimov.

Do 25. marta, oko 1.500 ukrajinskih vojnika izjasnilo se na registraciji u Sevastopolju za tu opciju.

Gerasimov je rekao da će vagoni iz Sevastopolja, Simferopolja, Evpatorije, Feodosije i Kerča biti priključeni putničkim kompozicijama koje voze za Ukrajinu.

Ruska državna agencija, pozivajući se na izvore u krimskoj vladi, javila je da je više od 15.000 vojnika i oficira koji su služili u ukrajinskim snagama na teritoriji Krima, izrazilo želju da nastavi službu u ruskoj vojsci i drugim bezbednosnim strukturama Rusije.

Ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuh, koji je juče podneo ostavku, rekao je u parlamentu da je od 18.000 ukrajinskih vojnika stacioniranih na Krimu, samo 4.300 njih odabralo da se vrati u Ukrajinu i nastavi da službu u vojsci te zemlje.

Zabrana izlaska iz aviona za posade "Aeroflota"?

U međuvremenu, Rusija je optužila vazduhoplovne vlasti Ukrajine da ometaju u radu posade ruskih putničkih aviona, što je Kijev demantovao.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da ukrajinska pogranična policija prisiljava posade "Aeroflota" da ostanu u avionima, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i "ugrožava bezbednost civilnog vazdušnog saobraćaja", jer članovi posade ne mogu da se odmore.

Moskva tvrdi da su ukrajinski graničari izdvojili ruske muškarce i sprečili ih da pređu granicu, sa obrazloženjem da se možda radi o osobama čiji je cilj podsticanje nemira.

Navodi se da je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo dve protestne note ukrajinskoj ambasadi u Moskvi, javlja AP.

Ukrajinska granična služba demantovala je tvrdnje da su posade "Aeroflota" primorane da ostanu u avionima.

Samo jedan član posade "Aeroflota" sprečen je da uđe u Ukrajinu, kada je 24. marta na pasoškoj kontroli utvrđeno da mu je zabranjeno da putuje, posle čega se ostatak posade solidarisao i ostao s njim u avionu, saopštila je ukrajinska granična služba.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво