Читај ми!

Kim Džong Un osvojio sto odsto glasova

Kao što se i očekivalo, severnokorejski lider Kim Džong Un na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojio je 100 odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, a na birališta su izašli svi glasači. Seriji državnih funkcija, Kim Džong Un je tako dodao i zvanje poslanika u Vrhovnoj narodnoj skupštini.

Severnokorejski mediji potvrdili su ono što se nije dovodilo u pitanje - da je lider te zemlje Kim Džong Un na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojio 100 odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, kao i da su na glasanje izašli svi glasači.

Tako je Kim Džong Un, koji ima čitav niz najviših titula u zemlji uključujući vrhovnog komandanta oružanih snaga Severne Koreje i predsednika moćne Nacionalne komisije za odbranu, sada postao i poslanik u Vrhovnoj narodnoj skupštini, prenela je agencija AFP.

"Svi glasači u izbornoj jedinici broj 111 su glasali, a 100 odsto njih je glasalo za Kim Džong Una. To predstavlja izraz apsolutne podrške i poverenja u vrhovnog lidera Kim Džong Una, s obzirom na to da su mu svi do jednoga ponovo iskazali lojalnost", objavila je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Građani Severne Koreje juče su izašli na birališta kako bi glasali na parlamentarnim izborima, koji su prvi takvi izbori otkad je u decembru 2011. aktuelni lider Kim Džong Un nasledio svog oca Kim Džong Ila.

U svakoj od 687 izbornih jedinica bio je samo jedan kandidat, pa su glasači mogli samo da napišu "da" pored imena jedinog kandidata na glasačkom listiću.

Kao i njegov otac pre njega, Kim Džong Il je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu. Severnokorejci toj planini pripisuju božanski status, pošto je na njenim obroncima, prema legendi, rođen Kim Džong Il.

Izbori za Vrhovnu narodnu skupštinu održavaju se svake pete godine, a ta institucija obično zaseda dvaput godišnje kako bi zvanično odobrila budžet ili druge odluke koje je donela vladajuća Radnička partija.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се