Janukovič napustio Kijev!

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič napustio je Kijev i otputovao u Harkov. Lideri opozicije izviždani na Trgu nezavisnosti. Potpisan sporazum o okončanju krize. Izglasano da se iz zatvora pusti bivša premijerka Julija Timošenko. Putin i Obama razgovarali o situaciji u Ukrajini.

10.00 - Demonstranti tvrde da su preuzeli kontrolu nad Kijevom i da je Janukovič pobegao iz grada.

09.37 - Janukovič napustio grad, prevremeni izbori jedina opcija, rekao Kličko. 

09.30 - Predsednik parlamenta podneo ostavku, javlja Raša tudej.  

09.25 - Predsednička rezidencija u Kijevu je prazna i nije obezbeđena, javlja Rojters.

09.15 - Grupe demonstranata patroliraju u blizini predsedničke palate, nakon upozorenja radikalne grupe da će se nasilje nastaviti ako Janukovič ne podnese ostavku do 10 časova.

08.50 - Opozicija traži podršku parlamenta za rezoluciju kojom se Janukovič poziva na ostavku, javlja Rojters.

01.00 - Putin i Obama saglasili se u telefonskom razgovoru da bi ukrajinski sporazum trebalo da bude brzo implementiran i da sve strane treba da se uzdrže od nasilja.

0.30 - Patrijarh Kiril pozvao je sve Ukrajince, bez obzira na veroispovest, etničko poreklo i političku orijentaciju, da skupe hrabrost i spreče širenje nasilja u zemlji.

23.48 - Viktor Janukovič napustio Kijev i otišao na istok Ukrajine, javlja rt.com. Janukovič se, najverovatnije, nalazi u Harkovu.

23.00 - U Kijevu mirno i ima manje saobraćaja nego inače. U delovima grada dežuraju lokalne straže kako bi sprečile kriminal, jer policije nema na terenu, javlja specijalni izveštač RTS-a.

20.55 - Demonstranti na barikadama i pod šatorima na Trgu nezavisnosti, uprkos potpisivanju sporazuma. 

Demonstranti traže hitnu ostavku predsednika Viktora Janukoviča, a opozicione lidere dočekali su zvižducima na Trgu nezavisnosti. U međuvremenu, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič napustio je Kijev i otputovao u Harkov, koji se smatra njegovom političkom bazom.

Lideri opozicije došli su na Trg kako bi predstavili sporazum koji su potpisali. Jedan od ekstremista na trgu poznatom i kao Majdan zapretio je da će krenuti u ofanzivu s vatrenim oružjem ako opozicija ne zatraži da Janukovič do sutra ujutro podnese ostavku.

Na trgu su se čuli i uzvici "Smrt kriminalcu!" upućeni Janukoviču.

Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su danas sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijusa i Radoslava Šikorskog.

Ukrajinski parlament je potom suspendovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za kojeg se smatra da je naredio upotrebu sile nad učesnicima protesta.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je da će sprovođenje sporazuma koji su u Kijevu potpisali ukrajinska vlast i opozicija biti "veoma težak izazov", saopštila je EU.

Eštonova je rekla da pošto je Savet ministara EU juče odlučio da uvede sankcije odgovornima za nasilje u kojem poginulo oko 80 ljudi, Brisel sada mora da prati razvoj događaja.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da ta zemlja smatra da Ukrajina treba da iznese na referendum nacrt ustavne reforme. "I naravno, svi oblici posredovanja treba da se vrše uz bezuslovno poštovanje suvereniteta Ukrajine", dodaje se u saopštenju.

Iz ruskog ministarstva podsećaju da su dogovori između ukrajinske vlasti i opozicije potpisani "uz posredovanje ministara spoljnih poslova Nemačke, Poljske i Francuske", dok ombudsman Rusije Vladimir Lukin nije stavio svoj potpis pod taj dokument.

Predsedavajući OEBS-a i švajcarski ministar spoljnih poslova Didije Burkhalter pozdravio je današnji sporazum, saopštila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Uprkos potpisivanju i odlukama parlamenta, na Trgu nezavisnosti, koji je proteklih dana bio poprište žestokih obračuna između demonstranata i policije, i večeras je okupljeno oko 40.000 ljudi, koji traže da Janukovič smesta ode s vlasti. 

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu od prošlog petka poginulo je najmanje 77 osoba, a 577 je povređeno, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Kako je agenciji Itartas rečeno u ukrajinskom MUP-u, 130 pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u poslednja tri dana.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво