Austrijski istoričari o Poćorekovom pismu

Nedavno obelodanjeno pismo Oskara Poćoreka ministru Leonu Bilinskom, austrijski istoričari tumače potpuno drugačije nego oni u Srbiji. Bečki dnevnik "Kronen cajtung" ukazuje na to da je novinarima predstavljen samo prevod pisma i da je suprotan od onoga što Srbija njime namerava da dokaže.

Bečki mediji prenose izjave austrijskih istoričara, koji negiraju tvrdnje iz Beograda da su postojali planovi za početak Prvog svetskog rata 13 meseci pre sarajevskog atentata i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji.

"Pismo nije ništa značajno", reagovao je jedan od poznatijih austrijskih eksperata na temu Prvog svetskog rata Manfrid Rauhenštajner, povodom pisma koje je u Andrićgradu pre nekoliko dana predstavio direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

To pismo je bečki vojni guverner BiH Oskar Poćorek uputio tadašnjem ministru finansija Austrougarske monarhije Leonu Bilinskom, 28. maja 1913. godine, a prepis je sada predstavljen u Odeljenju za istoriju Kamengrada.

Perišić je rekao da je to pismo višestruko značajno za sve one koji se bave proučavanjem Prvog svetskog rata, jer otkriva ne samo namere ratnih krugova Beča da ga povedu, već i stavove vladajućih krugova prema Srbima, Hrvatima i muslimanima i njihove međusobne odnose, a posebno na politiku Beča prema Srbima u Bosni i Srbiji, kao i prema pobornicima ideje ujedinjenja Južnih Slovena.

Ovaj izuzetno važan dokument do sada nije bio dostupan istoričarima niti je korišćen u naučnim radovima, iako je prvi put objavljen 1928. godine u listu Večernja pošta u Sarajevu i bio čuvan u tzv. crnom kabinetu gde se skriva najpoverljivija pošta, istakao je Perišić.

Poćorekovo pismo je dokument koji spada u primarne istorijske izvore, jer je nastalo onog momenta kada se događaj desio i ono je jedan od najznačajnijih istorijskih izvora za izučavanje pitanja krivice i odgovornosti za početak Prvog svetskog rata", rekao je Perišić.

Naveo je da razloge za prećutkivanje ovog dokumenta nije teško otkriti, jer se njegov sadržaj nije uklapao u željenu, odnosno konstruisanu nenaučnu sliku predistorije i istorije početka Prvog svetskog rata.

Bečki dnevnik Kronen cajtung ukazuje na to da je Perišić predstavio novinarima samo prevod pisma.

Prema bečkom listu, prevod je suprotnost onoga što Srbija namerava da njime dokaže.

U pismu bečki vojni guverner govori o "neizbežnom ratu za par godina" i da "Srbija nikada ne može biti napravljena pouzdanim prijateljem", zato što će "se zemlja u svakom budućem ratu otvoreno i odlučno boriti na strani preostalih neprijatelja", navodi list.

Istovremeno, ukazuje Kronen cajtung, Poćorek u pismu predlaže da "se Srbija mora učiniti bezopasnom time što bi monarhija sa ovom zemljom sklopila najmanje jedan trgovinski, carinski i vojni sporazum".

broj komentara 40 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jan 2014, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

Dokazi

U kojoj meri ovde objavljeno pismo moze biti "istorijski dokaz", ne bih se usudio da procenjujem. Ali istinski dokazi postoje. Oni su pohranjeni u Vojnom Arhivu u Becu. Da li je moguce da austrijski istoricari nisu imali uvida i da su im ta dokumenta nepoznata? Svakako ne!

Pre vise od 25 godina bio sam prisutan na jednom predavanju u Cirihu, koga je odrzao nedavno preminuli akademik SANU Andrej Mitrovic. Njemu je uspelo da udje u gore pomenuti Arhiv u Becu i vidi kljucni dokument iz koga se vidi zasto je Austro-Ugarska pocela rat. Monarhija je bila ekonomski propala! Industrija celika je bila na izdisaju. "Celicari" su uspeli da ubede cara da je rat jedini "spas" za Monarhiju. Treba citati dela pokojnog akademika Mitrovica u vezi sa Prvim svetskim ratom.

(četvrtak, 09. jan 2014, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

re:ha..hahaha,..

uzmi ti te tvoje istorijske knjige i postavi ih na sto pored gladne Dece...da vidimo sta ce da ti odgovore..
Drzava propada i tesi Narod nekom "vaznom" Istorijom..meni to ne treba..

(četvrtak, 09. jan 2014, 02:18) - anonymous [neregistrovani]

@Re: Ima i jaci dokaz od ovog

Vidis, zena je napisala samo istinu, istinu koja se vidi na primeru raspada SFRJ, setite se kako je Nemacka dirigovala raspadom i priznanjem Slovenije, Hrvatske. Pogledajte koje zemlje su momentalno najuticajnije u Evropi, sve bivse najblize saveznice Nemacke, pogledajte ko je najzainteresovaniji za Ukrajinu i salje svoje ljude stalno u Ukrajinu i dirigije i kontrolise proteste, ko se ponovo vraca na Kavkaz ali sada bez Staljingradske bitke. Zena je u pravu, samo neko ko nece ne moze da vidi.
Sto se tice Francuske, ona odavno samo klima glavom na Nemacke odluke a Engleska nikada ni nije bila iskreni clan EU i Evrope. Ona ima svoje interese na drugoj strani i sto je Evropi gore Ujedinjenoj Kraljevini je bolje, Englezi misle i planiraju sto godina unapred.

(četvrtak, 09. jan 2014, 02:04) - anonymous [neregistrovani]

RE:Ima i jaci dokaz od ovog

Znaci ako su Srbija i RS potpisali sporazum o medjusobnoj saradnji sad bi Muslimani i Hrvati i ostali u BiH koji nisu Srbi trebali misliti da je to sporazum o njihovom unistenju i stvaranje velike Srbije.Koja bre islamizacija Srbije i dela Balkana.Koliko je poznato Albanci i romi nisu svi Muslimani ima ih Pravoslavne i Katolicke veroispovesti.Nije mi jasno zasto i zbog cega i kada su Srbi trazili azil u Srbiji.A sto se tice roma iz Turske netrebas se bojati zar bi oni napustili bolje i isli u gore. A tako i Albanci iz Albanije posto je svagde bolje nego u Srbiji.U Srbiji svaki dan neki novi porezi gore nego u doba Turaka.

(četvrtak, 09. jan 2014, 02:03) - anonymous [neregistrovani]

Rat

Rat je zelela , spremala i zapocela Austro-Ugaraska . Atentat im je dosao kao "kec na jedanaest". Prepotentne Austrijance ne boli zlo koje su ratom doneli Srbiji i narodima u Evropi , cak ni ubistvo Franca Ferdinanda i njegove gospodje. Njih boli to sto ih je siromasna, gola i bosa Srbija vojnickim umecem, hrabroscu i pozrtvovanjem porazila na bojnom polju i unistila im carstvo. To nam nisu nikad oprostili niti ce oprostiti. Cinjenica da ih je mala ali hrabra Srpska vojska porazila na bojnom polju i ucinila kraj njihovom Evropskom i svetskom gospodstvu je bolna i ne oprostiva, bez obzira sto su oni sami krivi za njihovu propast i poraz , napali su hrabrijeg od sebe spremnog na zrtvu sto oni nikada nisu bili.

(četvrtak, 09. jan 2014, 01:26) - Dr. Top [neregistrovani]

@re:ha..hahaha

Istorija jeste vazna, ali mi se previse okrecemo istoriji, vjerovatno time hocemo sebi i drugima da kazemo da smo nekad bili mnogo znacajniji, pa neke stvari preuvelicavamo i o nekim istorijskim dogadjajima imamo sopstvenu verziju. Takoreci "ziveci" u istoriji mi se jos uvijek ne mozemo osloboditi vjekovima starih nepriateljstava, tako da smo danas okruzeni sa vrlo malo prijatelja. Previse se opterecujemo emocijama i ocjenama ko nas voli a ko tradicionalno ne voli. Niko nas niti voli niti ne voli, postoje samo interesi. Imperije, kakva je bila Austrija, su uvijek imale ekspanzionisticke interese, pa im se poslije osvajanja Bosne, na putu nasla Srbija, koja se, ne iz ljubavi, nego iz zajednickih intresa vezala za Antantu. Ideja panslavizma je bila u interesu slovenskih zemalja, a germanima je bio interes unistenje panslavistickog pokreta. Znaci nije mrznja germana prema slovenima primarna, kako ovde neki komentatori navode, nego interes ocuvanja i sirenja svoje imperije.
U danasnjoj ujedinjenoj Evropi bi interesi trebali biti drukciji, odbaciti stara neprijateljstva i zajednicki graditi put ka boljoj buducnosti. Nazalost izgleda da ce nam za to trebati jos dosta vremena, jer kao sto vidimo, naucnici istoricari jos uvijek subjektivno tumace jedan istorijski artefakt.

(sreda, 08. jan 2014, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

Re: Ima i jaci dokaz od ovog!!

E ovaj komentar, prvi na ovaj tekst, je tipican primer srpske paranoje. Nemacka i Austrija ponovo potpisale sporazum da porobe Evropu preko EU. Ćuti Francuska, ćuti Engleska, samo hrabra Srpkinja otkrila pakleni plan, iako ne zna tacno sta pise u sporazumu. E odavno vecu glupost nisam procitao.

(sreda, 08. jan 2014, 23:35) - anonymous [neregistrovani]

re:ha..hahaha,..

koliko je opasno negiranje istorijske istine jos je opasnije gospodine ako vi zivite u Srbiji a ovako razmisljate, ne zaboravi bez istorije se ne moze ma kakva bila ona a Mi Srbi mozemo da se ponosimo nasom istorijom .Mnogi to znaju i zato smo i ruseni ispaljivani mnogo puta kao i pokradeni .moj prijatelju zato "HRISTOS SE RODI" i veliki pozdrav.

(sreda, 08. jan 2014, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Perišiću

Posebna zahvalnost i poštovanje za gosodina Perišića, koji svoje radno mesto nije shvatio kao uobičajeno "direktorovanje", več časno, profesionalno i stručno, pronašao važan dokument, koji u mnogome "otkriva" pozadinu pokenutog rata, čime na pravi način i u pravo vreme, razgolićuje "istine" koje se iz raznih krugova plasiraju povodom ove važne godišnjice takvog dogaađaja.
Puno poštovanja za g.dina Perićića, ćelim mu sve najbolje i od njega očekujem još ovakvih nastupa.

(sreda, 08. jan 2014, 21:23) - anonymous [neregistrovani]

Sve je isto samo drugo pakovanje.....

Ameri su napali Avganistan radi Bin Ladena ko jos u ovo veruje verovace i za prvi svetski rat da je poceo radi ubistva u Sarajevu.