Читај ми!

Mekejnov "berlinski zid" prema Meksiku

Amandmanom na Zakon o imigaciji, SAD dobija novi Berlinski zid. "Taraba" na meksičkoj granici biće dugačka 1.130 kilometara, broj graničara će se udvosručiti sa 20 na 40 hiljada, a sistem nadzora "progutaće" milijarde dolara.

Senator Džon Mekejn rekao je da će amandman na američki zakon o imigaciji usloviti da SAD dobije "najmilitarizovaniju granicu" od pada Berlinskog zida 1989. godine.

Dvostrani amandman koji će biti pridodat Zakonu o imigraciji udvostručiće broj graničnih policijaca sa 20 na 40 hiljada, usloviće izgradnju 1.130 kilometara ograde duž američko-meksičke granice, a napredni sistem nadzora koštaće milijarde dolara.

Problem, kako navode skeptici, leži u činjenici da će zid prema Meksiku 1.130 kilometara, mada je ukupna dužina granice između SAD i te države oko 3.000 kilometara. 

Čitav projekat počela je administracija Džordža Buša 2006. godine, uprkos žestokim protestila latinoameričkih država i američkih liberala, koji su optužili Vašington da pokušava da se "ogradi" od siromaštva.

Na izgradnju ove ograde već su potrošene milijarde dolara, a uz prilično neubedljivu "tarabu" postavljene su kamere i detektori pokreta, pa Amerikanci tvrde da je, sada, ta granica obezbeđena kao prosečna samoposluga. 

Američki predsednik Barak Obama obustavio je dalju gradnju ograde 2010. godine. 

U prethodnih 13 godina, u pokušajima da pređu granicu, na različite načine, poginulo je više od 5.000 ljudi. 

Amandman je u ponedaljak izglasan u Senatu, velikom podrškom republikanaca, što pristalicama ovog zakona daje nadu da će biti usvojen i u Gornjem domu.

Zid će ojačati granicu, ali će isto tako biti pandan nekadašnjem Berlinskom zidu, rekao je senator Mekejn za Si-En-En.

"Smatram da ovo nije samo dovoljno, već i više nego dovoljno", dodao je Mekejn, istakavši da će američko-meksička granica biti "najmilitarizovanija" od pada Berlinskog zida.

Kako je istakao, ta mera će zadovoljiti sve kritičare, uz pomoć koje će se rešiti problem 11 miliona ilegalnih imigranata.

Ako amandman prođe i reforma bude primenjena, američka granična ograda biće sedam puta duža o Berlinskog zida, a čuvaće je četiri puta više stražara.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се