Читај ми!

Južna Koreja očekuje udar Pjongjanga

Severna Koreja bi svakog trenutka mogla da lansira rakete, tvrde u Seulu. Južna Koreja, SAD i Japan podigli nivo pripravnosti u slučaju napada Pjongjanga.

Severna Koreja se priprema da danas lansira raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, saopštili su zvaničnici Seula nekoliko sati nakon što je Pjongjang upozorio strance koji žive u Južnoj Koreji da napuste tu zemlju.

"Ne želimo da naudimo strancima u Južnoj Koreji ukoliko dođe do rata. Situacija na Korejskom poluostrvu se bliži termonuklearnom ratu. Kad jednom otpočne rat, to će biti totalni sukob, nemilosrdan, sveti, osvetnički rat koji vodi Demokratska Narodna Republika Koreja", navodi se u saopštenju Pjongjanga.

U Seulu je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane rekao da se Severna Koreja priprema za raketnu probu i da je Pjongjang u stanju da lansira više raketa.

Pjongjang bi svakog trenutka mogao da lansira rakete tipa "skad" i "rodong" srednjeg dometa, kao i one koje je nedavno premestio na istočnu obalu.

"Verujemo da je u pitanju raketa srednjeg dometa 'musudan'. Ona može da dobaci i do tri i po hiljade kilometara. Međutim, koliko će tačno leteti zavisi od Severne Koreje", kaže Jun Bjungse, ministar spoljnih poslova Južne Koreje.

Južnokorejski zvaničnici su i ranije upozoravali da je Pjongjang spreman da ispali rakete bez upozorenja.

Iz vojnih izvora se saznaje da su združena američka i južnokorejska komanda proglasile drugi stepen pripravnosti, samo stepen od ratnog stanja.

I Japan je saopštio da je u stanju pripravnosti, nakon što su rakete zemlja–vazduh tipa "patriot" razmeštene na pozicije oko glavnog grada Tokija, a presretači raketa postavljeni na ostrvo Okinavu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво