Читај ми!

I žene ratuju, zar ne!

Ukinuta odluka kojom je ženama u američkoj vojsci bilo zabranjeno da učestvuju u ratu na prvoj borbenoj liniji. Barak Obama pozdravio tu odluku.

Pentagon je ukinuo odluku kojom je ženama bilo zabranjeno da učestvuju u ratu na prvoj borbenoj liniji. Odluku pozdravio američki predsednik Barak Obama.

Ukidanje zabrane, koje će danas i zvanično saopštiti američki sekretar odbrane Leon Paneta, neće odmah stupiti na snagu, budući da će službe u Pentagonu morati da razviju planove koji će omogućiti ženama da zatraže nova postavljenja.

Neka nova radna mesta biće otvorena ove godine, dok će procene za prijem žena u snage za specijalne operacije, poput američkih "Foka" i specijalnih jedinica "Delta", trajati duže.

Ovom novinom ukida se još jedna društvena barijera u američkim oružanim snagama pošto je Pentagon ukinuo odluku, poznatu po sloganu "Ne pitaj, ne kaži", koja je pripadnicima homoseksualne zajednice zabranjivala da se u vojsci javno deklarišu kao takvi.

U operacijama američke vojske u Iraku i Avganistanu u proteklih 11 godina ubijene su 84 žene, što je dva odsto ukupnog broja stradalih američkih vojnika u tim operacijama.

Žene čine 14 odsto ukupnog sastava Vojske SAD koja broji oko 1,4 miliona ljudi, ali su do sada bile angažovane na zadacima gde nemaju borbene dužnosti na prvoj borbenoj liniji.

Prema podacima Pentagona, od ukupno 2,5 miliona američkih vojnika koji su služili u ratovima u Iraku i Avganistanu, oko 290.000 su činile žene. 

Odlukom iz 1994. godine ženama je bilo zabranjeno da budu raspoređene na borbene dužnosti u jedinicama ranga brigade, što ih je izuzelo sa dužnosti u pešadiji, artiljeriji, oklopnim jedinicama, inženjeriji i specijalnim snagama. 

Međutim, i pored ove zabrane, žene se nalaze na dužnostima pilota borbenih aviona, kao i na ratnim brodovima.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се