Читај ми!

Na Bliskom istoku nema mesta za Izrael!

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad rekao da u budućnosti na Bliskom istoku neće biti mesta za Izrael, koji predstavlja kancerogeni tumor i mora biti odstranjen. Mesec dana bi trajao izraelski napad na Iran, rekao izraelski miinistar odbrane Matan Vilnai. Plan izraelske ofanzive već izrađen, prenosi "Bi-Bi-Si".

U televizijskom obraćanju povodom godišnjeg protesta zbog postojanja Izraela, iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad rekao da u budućnosti na Bliskom istoku neće biti mesta za jevrejsku državu.

"Želite novi Bliski istok? I mi to želimo. Ali u njemu neće biti američkog prisustva ni traga cionista", rekao je Ahmedinežad.

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se u centru Teherana na protestu koji su organizovale vlasti.

Dok su okupljeni uzvikivali parole "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu", iranski predsednik, čiji je govor prenošen na video-bimovima, rekao je da Izrael kancerogeni tumor na Bliskom istoku koji okupira palestinsku zemlju.

"Cionistički režim i cionisti su kancerogeni tumor. Ako i samo jedna njihova ćelija ostane na jednom pedlju palestinske zemlje, ova priča će se u budućnosti ponoviti", kazao je Ahmadinežad na Dan Kudsa.

Pored toga, Ahmadinežad je pozvao na jedinstvo muslimana u borbi protiv Izraela.

"Očuvanje cionističkog režima je zajednička posvećenost najarogantnijih zapadnih vlada", istakao je iranski lider.

Ovaj dan obeležava se u Iranu od 1979. godine, poslednjeg petka svetog muslimanskog meseca Ramazana, kada se izražava solidarnost sa palestinskim narodom i protivljenje izraelskoj kontroli nad Jerusalimom.

Izrael u poslednjih nekoliko nedelja sve ozbiljnije preti da će bombardovati iranska nuklearna postrojenja kako bi sprečio Teheran da se domogne nuklearnog oružja, dok iranska vojska upozorava da će uništiti Izrael u slučaju napada.

Izraelski planovi za napad na Iran

Izraelski ministar civilne odbrane Matan Vilnai izjavio je kako bi napad na Iran izazvao sukob u kom bi za mesec dana poginulo oko 500 Izraelaca.

"Borbe bi se vodile na nekoliko frontova, sa stotinama raketa ispaljenih na izraelske gradove", izjavio je Vilnai za izraelski list Maariv, prenosi Bi-Bi-Si.

Izrael je pripremljen, iako napadi na iranska nuklearna postrojenja moraju biti koordinirani sa SAD, rekao je Vilnai.

U međuvremenu, američki bloger Ričard Silverštajn izjavio je za Bi-Bi-Si da je dobio interni dopis brifinga izraelskog sigurnosnog kabineta sastavljenog od osam članova.

U brifingu se nalaze planovi izraelske vojske o koracima koje treba preduzeti, kako bi se Iran sprečio u razvoju nuklearnog oružja, iako Teheran za svoj nuklearni program i dalje tvrdi da je za medicinske svrhe.

Prema izraelskim tajnim dokumentima sa brifinga, vojna operacija bi započela jakim udarom na iransku infrastrukturu, nakon čega bi usledio oštar napad balističkim projektilima lansiranim na nuklearna postrojenja, prenosi Bi-Bi-Si.

Primarni ciljevi napada bili bi kontrolna vojna postrojenja, objekti za istraživanje i razvoj, kao i domovi vodećih osoba u razvoju nuklearne i raketne tehnologije.

Diplomatski dopisnik Bi-Bi-Sija Džonatan Markus tvrdi kako nije moguće potvrditi autentičnost dokumenta, ali da bi predložena operacija bila velikih razmera sa dugoročnim posledicama.

Iranska vlada i vojska dali su do znanja da će na napad Izraela ili SAD odgovoriti pravom merom, direktno ili preko saveznika.

U razgovoru za Maariv, Vilnai je rekao da je Izrael "spreman kao nikada pre" i dodao da "nema mesta histeriji".

Vilnai je potvrdio procenu ministra obrane Ehuda Baraka, koji je uveren da u Izraelu može u jednomesečnom ratu poginuti oko 500 ljudi.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво