Читај ми!

Taktičko povlačenje pobunjenika?

Slobodna sirijska armija saopštila da nastavlja borbu u gradu Alepu i da je poslednjih dana obavila "taktičko povlačenje" iz delova grada koje je držala pod kontrolom. Vojska lojalna predsedniku Asadu nastavlja žestoke napade. Nezvanično, bivši šef diplomatije Alžira Lahdar Brahimi biće novi mirovni posrednik UN i Arapske lige za Siriju.

U četvrti Saladin u sirijskom gradu Alepu i danas se vode borbe vladinih snaga i pobunjenika koji su se juče, kako su naveli, "povukli iz taktičkih razloga", odnosno zbog intenzivnog bombardovanja tog dela grada.

"Nastavljamo da se borimo u Saladinu jer nećemo da napustimo tu četvrt", rekao je Frans presu komandant lokalne brigade Sirijske oslobodilačke vojske, Husam Abu Muhamed.

Regularna vojska bombarduje Saladin i druge pobunjeničke četvrti u Alepu, posebno Sahur i Hanano, saopštila je sirijska organizacija u izbeglištvu za ljudska prava OSDH, sa sedištem u Londonu.

Avion "mig-21" bacio je rano jutros četiri bombe na četvrt Hanano i u tom napadu su ranjene četiri osobe.

Sirijska vojska je do sada za bombardovanje pobunjeničkih položaja koristila avione "albatros L-39" i helikoptere "mi-24" i "mi-17" koji su manjim avio-bombama i raketama gađale položaje pobunjenika.

U Alepu, najvećem sirijskom gradu i ekonomskoj prestonici zemlje, nalazi se, prema različitim informacijama, između šest i osam hiljada, do čak 15 hiljada pobunjenika.

Njih napada najmanje 20 hiljada vojnika regularne vojske i oni, za razliku od pobunjenika, imaju podršku tenkova, artiljerije i ratnog vazduhoplovstva.

Pobunjenici su objavili da imaju protivavionske rakete "stinger" koje se lansiraju sa ramena i mogu da obore avione koji u niskom letu bombarduju Alep.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu navodi da se borbe vode i u okolini Damaska i drugim gradovima širom zemlje.

U Siriji je u sukobima u četvrtak poginula 191 osoba, od čega 107 civila, 45 pobunjenika i 39 vojnika, a u Alepu je bilo 27 žrtava, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Dok borbe u Siriji još uvek ne jenjavaju, u diplomatskim krugovima se licitira ko će biti novi izaslanik Ujedinjenih nacija za rešavanje krize u Siriji.

Prema rečima diplomata, koje su insistirale na anonimnosti, najverovarniji kandidat za mesto izaslanika je bivši alžirski ministar spoljnih poslova i dugogodišnji zvaničnik UN Lahdar Brahimi, navodi agencija AP.

Diplomate su navele da su drugi kandidati bivši španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos i bivši generalni sekretar NATO-a i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana.

Lahdar Brahimi obavljao je nekoliko visokih funkcija u UN i bio, između ostalog, izaslanik za Avganistan i Irak. On je član Eldersa, grupe svetskih lidera koji se zalažu za mir u svetu u kojoj se nalazi i Nelson Mandela.

Kofi Anan, koji je prošle nedelje podneo ostavku kao zajednički izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, bio je na toj funkciji šest meseci, a povukao se zato što nije uspeo da postigne čak ni privremeni prekid vatre u Siriji.

Britanski Gardijan je u četvrtak kao moguće kandidate za Ananovog naslednika, osim Migela Anhela Moratinosa i Havijera Solane, pomenuo i bivše predsednike Finske Martija Ahtisarija i Tarju Halonen, ali je, prema nezvaničnim informacijama, Rusija bila kategorički protiv postavljanja Ahtisarija.

London nudi pomoć pobunjenicima

Britanska vlada saopštila je da nudi pet miliona funti sirijskim pobunjenicima za kupovinu komunikacione i medicinske opreme.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je londonskom Tajmsu da će Britanija pojačati kontakte sa političkim krilom Slobodne sirijske armije, u cilju pripreme za "neizbežni dan pada" predsednika Bašara el Asada.

Diplomate navode da će Hejg tek saopštiti detalje o finansiranju pobunjenika, insistirajući na tome da novac neće biti iskorišćen za kupovinu oružja, preneo je Asošiejted pres.

Šef britanske diplomatije naveo je da će tokom razgovora sa sirijskom opozicijom biti naglašeno da se moraju ispoštovati međunarodni standardi o zaštiti ljudskih prava.

"Moramo sad da izgradimo odnos sa onima koji će možda voditi Siriju u budućnosti", ukazao je Hejg.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво