Читај ми!

Asad pokušava da slomi ustanike

Bombardovanjem četvrti grada koje još uvek drže pobunjenici, sirijska vojska nastavila kontraofanzivu u Damasku. Borbe u Alepu u blizini kompleksa zgrada bezbednosnih službi.

Snage Bašara el Asada nastavile su kontraofanzivu u Damasku, bombardovnjem naselja koja ustanici još uvek drže. U Alepu, dve zaraćene strane bore se oko kompleksa zgrada bezbednosnih službi.

Upotrebom jurišnih helikoptera, sirijska vojska pokušava da istera preostale grupice pobunjenika iz određenih četvrti. Kako tvrdi opozicija, vojska je preuzela četvrt Mezeh.

Elitna četvrta divizija, kojom komanduje Asadov brat Maher, tenkovima je opkolila severnu četvrt Damaska, Barzeh, saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Taj kvart se bombarduje jurišnim helikopterima i tenkovima, a na krovovima zgrada nalaze se snajperisti", kaže direktor te oranizacije Rami Abdul Rahman, prenosi AFP. 

Prema najnovijim izveštajima, hiljade stanovnika Alepa beži iz grada. Do skoro, Alep se smatrao jakim uporištem Asadovih pristalica.

Vojska je krenula u ofanzivu u pokušaju da zauzme kvart Salah el Din, koji je za sada pod kontrolom Slobodne sirijske vojske.

"Teške borbe vode se od zore", rekao je ze Frans pres jedan aktivista, i dodao da Slobodna sirijska vojska pod kontrolom između ostalog drži kvartove Sakhur, Hanano i Saif el Davla.

Opozicija tvrdi da je u tom naselju jedna zgrada srušena tenkovskom vatrom.

Zvaničnici iračke službe bezbednosti i državna televizija javili su je sirijska vojska preotela kontrolu nad graničnom prelazu sa tom zemljom od pobunjeničkih boraca koji su ga zauzeli dan ranije, prenosi AP.

Prema njihovim rečima, pobunjenici su pobegli iz karaule kod iračkog grada Rabija pre no što su stigle sirijske vladine trupe.

Rabija je drugi prelaz na granici Sirije i Iraka koji su ustanici oteli od vladinih snaga. Drugi, na zapadu, kod iračkog grada Kaim, i dalje u rukama pobunjenika.

Zapaljen konvoj šlepera

Istovremeno, konvoj turskih šlepera koji su prelazili tursko-sirijsku granicu zapaljen je, dok su neki šleperi oteti, saopštili su turski zvaničnici.

Prema izjavama očevidaca, tokom sukoba neki od šlepera su zapaljeni, ali pojedini vozači, koji su uspeli da se vrate u Tursku, nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara, prenose agencije.

Desetak vozača, međutim, optužilo je pobunjenike iz Slobodne sirijske armije da su im zapalili i opljačkali kamione, navodi AFP.

Nadležni su izjavili da ne znaju tačno koliko se šlepera zapalilo.

Zbog sukoba koji još traju. zabranjen je prelaz preko ove granice, a vozila koji dođu do granice, vraćaju se iz sigurnosnih razloga nazad u Tursku.

Sukobi pobunjenika i vojske zabeleženi su u Hami i Deir el Zuru.

Bombardovani su i gradovi Atreb, Kafr Karmen i Abazmo, koji se nalaze na severu između Alepa i granice sa Turskom.

Lokalni koordinacioni komitet saopštio je da je juče u Alepu poginulo 18 ljudi. U celoj zemlji, zableženo je 180 žrtava, uključujući 34 u Homsu i 28 u Damasku.

U međuvremenu, državna televizija emitovala je izveštaj iz severoistočne četvrti Damaska, Kabun, koje je preuzela vojska, posle napada teškom artiljerijom, tenkovima i helikopterima.

Na snimcima se prikazuju leševi, za koje se tvrdi da su teroristi. Takođe, vide se velike količine zaplenjene municije, kaže reporter Bi-Bi-Sija iz Bejruta.

Vojska lecima upozorava građane severnih i južnih četvrti Damaska da se sklone zbog predstojećeg bombardovanja.

Prema navodima opozicije, pripadnici Slobodne sirijske armije sprovode taktičko povlačenje iz severne četvrti Rukn el Din.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво