Читај ми!

Krah Ananovog plana?

Napori da se pronađe političko rešenje za situaciju u Siriji su, za sada, propali, kaže Kofi Anan. Uloga Rusije kao saveznika i snabdevača Sirije oružjem je ključna, poručio Anan i dodao da i Iran mora biti deo rešenja.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Kofi Anan izjavio je da su napori da se pronađe političko rešenje za situaciju u Siriji propali, barem zasad.

Anan je u intervjuu francuskom listu Mond rekao da je radio danonoćno na pronalaženju miroljubivog rešenja. "Međutim, dokazi sugerišu da nismo uspeli", poručuo je izaslanik UN-a.

Kofi Anan smatra da fokus sad treba prebaciti na ulogu Irana u čitavom slučaju, jer "je on igrač koji mora biti deo rešenja". Osim Irana ključna je i, kako kaže, "uloga Rusije kao saveznika i dobavljača oružje za Siriju", prenosi AP.

Opozicioni aktivisti saopštili su da u jučerašnjim sukobima u Siriji poginulo više od 50 ljudi, kada su sirijske snage pokušale da uđu u uporišta pobunjenika.

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu navela je da je vlada pokrenula snažnu ofanizivu za zauzimanje oblasti pod kontroliom pobunjenika kod grada Alepo na severu zemlje i blizu prestonice Damaska.

Ta organizacija navela je da je granatiranje sela u provinciji Alepo najsnažnije od kada je vlada nedavno pokrenula ofanzivu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je u Tokiju, na donatorskoj konferenciji za Avganistan, da ističe vreme za postizanje mira u Siriji i da sirijskoj državi preti kolaps.

Klintonova je rekla da priznanje međunarodnog posrednika za Siriju Kofija Anana da je njegov mirovni plan za tu zemlju propao svima treba da bude poziv na buđenje.

Činjenica da je proteklog meseca poginuo najveći broj ljudi od početka pobune protiv predsednika Bašara Asada pravi je pokazatelj koliko stanje u Siriji teško, rekla je američka državna sekretarka.

Klintonova je dodala da je opozicija sve efikasnija u samoodbrani i ofanzivi na sirijsku vojsku koja je upravo u toku.

Izjava Klintonove je u skladu njenom ranijom porukom Rusiji i Kini da moraju da plate zbog blokiranja sankcija UN sirijskom režimu.

"Mislim da Rusija i Kina ne smatraju da treba da plate bilo kakvu cenu zbog toga što podržavaju Asadov režim", rekla je Klintonova.

Peking i Moskva su prošle godine u dva navrata uložili veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво