Читај ми!

Iran udara prvi?

Teheran će izesti preventivne napade ukoliko interesi Irana budu ugroženi. Imamo pravo da koristimo nuklearnu energiju, oko toga nema pregovora, saopštio Iran. Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju u Teheranu pokušava da sazna što više o iranskom nuklearnom programu.

Zamenik komandanta iranskih oružanih snaga Mohamad Hejazi najavio da će Teheran izvršiti preventivne napade, ukoliko bude smatra da su mu ugroženi interesi-

"Naša strategija je jasna... Ukoliko osetimo da nam neprijatelji ugrožavaju nacionalne interese, delovaćemo ne čekajući njihove poteze", rekao je Hejazi agenciji Fars.

Iran je spreman da razgovara o svom nuklearnom programu sa velikim silama, ali ne i da pregovara o njemu, saopštio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

Novi razgovori Irana i grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) odnosiće se, pre svega, na "pitanje nuklearnih aktivnosti" Teherana, rekao je Mehmanparast na redovnoj konferenciji za novinare.

"Ali, ne mislim da u oblasti nuklearnih aktivnosti Irana ima pitanja o kojima se može pregovarati, pošto je reč o pravu te zemlje da poseduje nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe", dodao je Mehmanparast.

Iran je prošle sedmice prihvatio predlog zemalja grupe 5+1 za nastavak pregovora o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, za koji međunarodna zajednica sumnja da ima i vojnu dimenziju.

Mehmanparast je podsetio da je kompletna nuklearna proizvodnja Irana pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Delegacija te agencije UN od ponedeljka boravi u Teheranu, kako bi pokušala da dobije odgovore o više nejasnih zona iranskog nuklearnog programa koje traži godinama i koja bude sumnju u nuklearne ciljeve Irana.

Iranski radio je u ponedeljak javio da je delegacija tražila da poseti vojni kompleks u blizini Teherana, za koji se sumnja da je tajna lokacija za proizvodnju nuklearnog oružja, ali je Mehmanparast danas naveo da delegacija neće posetiti nuklearna postrojenja u zemlji.

U poslednjem izveštaju u novembru, IAEA je naveo da je "ozbiljno zabrinut" zbog "moguće vojne dimenzije" iranskog nuklearnog programa, što je Teheran demantovao.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво