РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Савет безбедности УН данас о ситуацији у БиХ https://www.rts.rs/vesti/region/5429376/savet-bezbednosti-un-danas-o-situaciji-u-bih.html Савет безбедности УН данас ће на седници заказаној за 16 часова по локалном времену расправљати о ситуацији у БиХ, објављено је на сајту УН. Како сазнаје Срна, САД су упутиле захтев Савету безбедности да се на седници обрати и високи представник Kристијан Шмит.

У случају да Шмит жели да се обрати, руска мисија тражи да то буде на основу члана 39. Правила о раду Савета безбедности Уједињених нација у личном својству, јер као високи представник није потврђен у Савету безбедности и они га у складу с тим не признају као високог представника, преноси РТРС.

Седница је заказана на захтев Русије.

Српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић званично је затражила обраћање на седници Савета безбедности УН путем видео-линка.

Цвијановићева ће у Њујорку објаснити како Бошњаци резолуцијом о Сребреници крше Устав и законе БиХ, наводи РТРС.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 06:32:52 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5429376/savet-bezbednosti-un-danas-o-situaciji-u-bih.html
Урбано пчеларење – мед са врха солитера квалитетан као ливадски https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428144/urbano-pcelarenje--med-sa-vrha-solitera-kvalitetan-kao-livadski.html Градски мед је хит у свету, а Београд у том тренду не заостаје. Гости „Хајата“ га добијају са крова хотела, а остало се нуди као посебан београдски сувернир. Квалитетом не заостаје за медом са ливаде, а урбани пчелари за наш портал објашњавају зашто су се определили да кошнице држе на крововима зграда. За Станка Рајића нема лепшег почетка дана него када са својом пчеларском мрежицом и димилицом крене да проверава кошнице. Био би то уобичајен пчеларски посао да се кошнице не налазе на крововима београдских солитера. 

„Осећај када се попнете на неки кров зграде је невероватан. Током лета, када су велике врућине, пчелињаке често обилазим у раним јутарњим сатима. Готово никада не могу да одолим, а да не сликам панораму града. Уз објаву фотографије на друштвеним мрежама само напишем „Добро јутро, Београде“. У тим призорима и звуку пчела једино што можете јесте да уживате. Тада су вам далеко и градска гужва и бука“, почиње причу Станко Рајић из Београдског удружења пчелара.

И док је у метрополама развијених земаља урбано пчеларење одавно заступљено, у српској престоници се са овом праксом почело 2018. године.

“Видео сам како то раде пчелари у свету и предложио сам то нашем удружењу. Циљ ми је био да приближим живот овог предивног бића градској популацији. Многи су ме зачуђено гледали. Данас је наше удружење познато на просторима бивше Југославије, а и шире”, каже наш саговорник.

Градски мед је, додаје, изузетног квалитета, што потврђују резултати тестирања које два пута годишње ради у Центру за испитаивање намирница.

“У Београду не можете изврцати сортни мед попут багремовог, липовог или сунцокретовог. Градски мед је попут ливадског, јер му разноврсно биље даје изузетну арому. На крају пчеларске сезоне обавезно буде и медљике, а то је попут шумског меда”, објашњава Рајић.

Кошнице се у Београду налазе се на крововима неких компанија, страних амбасада и хотела.

“Први сусрет са урбаним пчеларством сам имао 2011. у Канади. Будући да као компанија следимо пројекат “Спасимо планету”, сматрамо да је пчеларство веома битан део тог ланца. Сведоци смо да је Београд у односу на многе светске метрополе, зелен град”, каже Милан Чотра из хотела Хајат Риџенси.

“На овај начин имамо квалитетан производ који можемо с поносом да понудимо гостима хотела. Такође, показујемо колико нам је битна животна средина и да бринемо о њој”, додаје наш саговорник уз позив и осталим компанијама да се прикључе урбаном пчеларењу.

Колико кошница може да буде на једној згади није одређено прописима.

“Циљ урбаног пчеларства није убирање меда и прикупљање осталих пчелињих производа него едукација становништва о важности пчела за очување екосистема. Нисмо ми, нити нам је то намера, донели пчеле у град. Оне су ту одавно. Ми смо их само ставили у кошнице и водимо бригу о њима”, наводи Станко Рајић.

Ипак, додаје, мед који се на тај начин произведе има своје купце, иако, многи и даље не препознају у потпуности све предности његовог коришћења.

“Већину меда компаније са којима имамо уговор користе за поклон својим пословним партнерима. Наравно, теглице градског меда се посебно брендирају за сваку компанију са којом сарађујемо”, наводи овај пчелар.

“У градском меду се налази мала количина полена који можда изазива алергије. Дуготрајном конзумацијом таквог меда постепено се ствара отпорност на поленске алергије”, објашњава Рајић.

Разноврсно и бујно биље и не коришћење пестицида изузетно погодује градским пчелама. Због богате исхране оне се боље и брже развијају, а приноси меда некада умеју да буду и три до четири пута већи него у кошницама које се селе по пашама.

“Градске пчеле ће сигурно овај негативан период који смо имали због пада температура лакше пребродити, јер је Београд препун биља и пчелиња друштва нису зависна искључиво од медења и цветања багрема, већ имају на располагању изобиље хране. Прошлог викенда се већ осетио мирис ране липе, а у Београду имају неколико врста липа које изузетно погодују развоју пчелињих друштава, јер продужавају пашу“, истиче овај пчелар.

„Пчелари из нашег удружења су покренули и акцију под називом „Не коси још лоло“ коју спроводимо са градским зеленилом. То значи да паркови не морају да се косе тако да трава буде као на Вимблдону, већ може да остане нешто виша да би пчеле имале храну“, додаје Рајић.

Највећи је проблем код урбаног пчеларења јесте третирање комараца из авиона. Неки научници тврде да пчеле у градској средини због загађења живе три до пет дана краће, али наш саговорник, каже да то није приметио у својим друштвима.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 05:58:11 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428144/urbano-pcelarenje--med-sa-vrha-solitera-kvalitetan-kao-livadski.html
Екипа РТС-а разговарала са путницима у градском превозу у Београду – шта је показала анкета https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428878/ekipa-rts-a-razgovarala-sa-putnicima-u-gradskom-prevozu-u-beogradu--sta-je-pokazala-anketa.html Екипа РТС-а возила се градским превозом у Београду – аутобусима, тролејбусима и трамвајима, како би у разговору са грађанима утврдила које су линије најбоље, а којима су путници незадовољни. Највише им сметају гужве и нередовни поласци. До окретнице на Петловом брду екипа РТС-а возила се аутобусом на линији 56, чија је траса дуга 15 километара, а почиње на Зеленом венцу.

Путници са којима је РТС разговарао кажу да је линија честа, док друга линија коју користе – 51, касни. Жале се и на линију 59.

“Не знам због чега, али јако ретко иде, без обзира на то што је насеље проширено, не иде често“, каже једна од путница.

Делује да возачима линија 56 није лака, понајвише због гужви у саобраћајном шпицу.

“Не да је гужва него 'разбија'. Паузе нема, морамо сами да узимамо паузу, одемо до тоалета, мало попијемо воде, умијемо се“, каже један од возача на овој линији.

Када је гужва у саобраћају, обично ниједан превоз не одговара. Рекло би се да тај проблем немају они који се возе најкраћом градском линијом 26Л – од насеља Војводе Влаховића до Медаковића. Само три километра и свега неколико минута. Смета им, међутим, што је то мини-бус са мало полазака.

Судећи по жалбама грађана, изгледа да се најчешће кваре аутобуси на линији 511. Суграђани који користе линије 50, 95, 59 жале се на гужву у саобраћају.

Педесетица важи за једну од дужих и прометнијих линија, од Бановог брда до Устаничке улице на Звездари и аутобуси су готово увек пуни.

Како су задовољни путници у тролејбусима и трамвајима

Да ли ћемо се мање нервирати ако се возимо трамвајем или тролејбусом? Путници наводе да у шпицу ниједан превоз не одговора, па је боље ићи пешице. Они који користе трамвај указују да у то време значи што се овим превозним средством може избећи гужва.

На станици код Сајма, трамвај на линији 12, који пролази кроз центар града, екипа РТС-а чекала је десетак минута.

Путници дванаестице је бирају јер је удобнија, иако је можда спорија од аутобуса.

Већина трамваја је стара. Исто важи и за тролејбусе – 92 на шест линија у граду. Најмлађи имају 13 година, а они зглобни су најстарији, возе по београдским улицама већ две деценије.

Најмлађи и најлепши су електрични аутобуси. Последњи су набављени прошле године. Највише их је на линијама 35 и 79.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 05:57:43 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428878/ekipa-rts-a-razgovarala-sa-putnicima-u-gradskom-prevozu-u-beogradu--sta-je-pokazala-anketa.html
Насиље над женама свакодневица – у сопственом дому као на путу за губилиште https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428986/nasilje-zene-sigurna-kuca.html У Србији је од почетка године у породичном насиљу убијено осам жена. Из невладиног сектора годинама позивају надлежне да фемицид прогласе за посебно кривично дело. Указују и да многе жене трпе насиље и не пријављују насилнике. Ипак, сигурне куће су пуне, а са мајкама-жртвама у њима су и деца. У Србији је од почетка године у породичном насиљу убијено осам жена, док су чести случајеви насиља над женама и у породици.

Последњи случај у којем се сумња да је мушкарац претукао ванбрачну супругу након свађе због ручка, најновија је вест у низу сличних које пристижу свакодневно.

Насилник је у овом случају завршио у притвору, али многи и не добију заслужену казну, јер се насиље и даље ретко пријављује.

Једној од станарки Сигурне куће требало је четири године да смогне снаге и пријави физичко и психичко злостављање.

"Окидач је био до те мере да сам дошла пред шлог, психички. Кренем на посао и знам напамет где аутобус иде, али морам да питам свакога који аутобус иде од Сајма до Новог Београда, а напамет знам", рекла је жена чији идентитет из безбедносних разлога није откривен.

Физичко, али и психичко злостављање свакодневица

Истраживања ОЕБС-а и Уједињених нација показују да свака трећа жена у Србији доживи физичко насиље, а чак свака друга психичко.

Управо такви облици насиља, али и материјално и сексуално, у великом су порасту, упозорава Маја Јовановић из Националне асоцијације за подршку и борбу против насиља.

"Све учесталије је психичко злостављање, које је понекада и теже од физичког, јер траје месецима и годинама и оставља последице. Када неко трпи психичко насиље, нарушава му се ментални склоп, а самим тим и здравље. То је насиље без модрица", истиче Јовановићева.

Попуњени капацитети Сигурне куће

И дешава се на месту које би требало да буде најбезбедније – у дому.

Капацитети Сигурне куће увек су попуњени, али кажу, то не значи да нема места за неку нову жену којој је потребно склониште од насилника. Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић истиче да је број од осам убијених жена од почетка година велики друштвени проблем.

"Ипак је крај априла, дакле, прошло је само четири месеца, што нам говори да ће резултати до краја године вероватно бити много гори", наглашава Станојевићева.

Додатни проблем је што жртве немају поверења у институције, па се тешко одлучују да пријаве насиље. Упућени кажу да околина и најближи имају важну улогу у препознавању и санкционисању насилника.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 05:57:17 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428986/nasilje-zene-sigurna-kuca.html
Београдски хотели пуни током целе године, прво се резервишу они са пет звездица https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5429091/beogradski-hoteli-puni-tokom-cele-godine-prvo-se-rezervisu-oni-sa-pet-zvezdica.html Судећи по вестима са планина и из бања, за многе је већ почео пролећни одмор, а Београд је досањао свој вишегодишњи сан. Постао је целогодишње туристичко одредиште, само се мењају разлози доласка гостију и адресе с којих стижу у наш главни град. Београд годишње посети 1.400.000 странаца. Смештај проналазе у неком од 120 хотела. Приватном смештају ни броја се не зна. А најчешће је све пуно.

“Свака манифестација, сваки догађај се у ствари осећа у Београду, расте потрошња, хотели су пуни и веома смо задовољни зато што се прво попуне 5, 4 па и 3 звездице, чак и приватни смештај је изузетно пун“, каже Александра Миката из Туристичке организације Београда.

Наводи да Београд сваког месеца има приближан број туриста.

“Успели смо да постигнемо онај степен да сваког месеца, сваке недеље, сваког викенда имамо туристе, да би наша београдска привреда добро радила“, рекла је Миката.

У једном од најлуксузнијих београдских хотела на рецепцији је гужва каква се ретко види у хотелима са пет звездица.

“Тренутно нам је само ове недеље Сајам грађевинарства, Европско првенство у боксу и имате још нека догађања који генерално пуне хотелске собе. Србија ради свој посао и јако велики број гостију долази. Још нисмо истрошена дестинација и људи долазе да виде нешто ново, почињу припреме за Експо који нам долази 2027, тако да ће и то довести још више гостију“, сматра директор хотела "Хилтон" Александар Василијевић.

Кад ради привреда, ради и туризам

До 2027. очекује се отварање три супериор хотела или, како то хотелијери кажу, са пет плус звездица.

“Кад привреда ради, онда ради и туризам и хотели, а оно што је интересантан податак је да рецимо синдикати турских компанија шаљу на наградно путовање радника у Србију, тако да значајан број туриста је сада конкретно у Србији, у Београду и осталим дестинацијама“, наводи Георги Генов, директор ХОРЕС-а, Удружења хотелијера и угоститеља Србије.

Навалa туриста очекује се и средином маја, када у Београду наступа светка звезда Род Стјуарт, па средином новембра кад ће наш град бити домаћин светске музичке атракције, холандском краљу валцера, Андреу Рију.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 05:58:39 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5429091/beogradski-hoteli-puni-tokom-cele-godine-prvo-se-rezervisu-oni-sa-pet-zvezdica.html
Последњег дана априла летња температура, хладиће нас кошава https://www.rts.rs/vesti/vreme/5429251/poslednjeg-dana-aprila-letnja-temperatura-hladice-nas-kosava.html Метеоролози за данас прогнозирају претежно сунчано и топло време, са температуром до 27 степени. Ипак, у појединим деловима земље дуваће кошава, а понегде ће удари ветра достизати олујну јачину. У већем делу земље данас ће бити сунчано и топло, а на југоистоку и југозападу Србије променљиво облачно.

За планинске пределе прогнозирана је ретка (изолована) појава краткотрајне кише.

Дуваће умерен и јак источни и југоисточни ветар, нарочито на планинама и у кошавском подручју, где се локално очекују и удари олујне јачине.

Најнижа температура износиће од 5 до 16, а највиша од 22 до 27 степени.

У већини земље прогнозирана је висока вредност УВ индекса, што значи да треба предузети мере заштите.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 05:56:36 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5429251/poslednjeg-dana-aprila-letnja-temperatura-hladice-nas-kosava.html
Предлог примирја између Израела и Хамаса на столу; Копнена офанзива на Рафу засад без подршке САД https://www.rts.rs/vesti/svet/5429291/predlog-primirja-izmedju-izraela-i-hamasa-na-stolu-kopnena-ofanziva-na-rafu-zasad-bez-podrske-sad.html Сукоб Израела и Хамаса – 207. дан. Шеф египатске дипломатије каже да је на столу предлог за примирје у Гази, али да чека одговоре Израела и Хамаса. Дејвид Камерон наводи да је израелски предлог представљен Хамасу и да укључује 40-дневни прекид ватре и ослобађање хиљада палестинских затвореника. САД поручују да неће подржати најављену израелску копнену офанзиву на Рафу, док не виде план за спречавање наношења штете цивилима. Настављене рације израелске војске на Западној обали. Египатски министар спољних послова Самех Шукри рекао је да је предлог примирја између Израела и Хамаса на столу и да је узео у обзир ставове обе стране.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон каже да је израелски предлог примирја у Гази представљен Хамасу и да укључује 40-дневни прекид ватре и ослобађање хиљада палестинских затвореника.

И док израелске власти најављују копнену офанзиву на Рафу, амерички државни секретар Ентони Блинкен поручује да САД неће подржати офанзиву на тај град на југу Појаса Газе, док не виде план за спречавање наношења штете цивилима.

Палестинска новинска агенција ВАФА наводи да Израелске одбрамбене снаге настављају са рацијама на Западној обали.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 05:55:55 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5429291/predlog-primirja-izmedju-izraela-i-hamasa-na-stolu-kopnena-ofanziva-na-rafu-zasad-bez-podrske-sad.html
У ракетном нападу на Одесу страдале четири особе; Зеленски поново тражи лансере ракета "патриот" https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5429283/u-raketnom-napadu-na-odesu-stradale-cetiri-osobe-zelenski-ponovo-trazi-lansere-raketa-patriot.html Рат у Украјини – 796. дан. Настављају се сукоби у Харковској, Луганској, Доњецкој, Херсонској, Николајевској области, као и у Запорожју. У ракетном нападу на Одесу страдале су најмање четири особе. Руска војска преузела је контролу над селом Семеновка у Доњецкој области, саопштено је из Москве. У изненадној посети Кијеву био је шеф НАТО-а Јенс Столтенберг, који је поручио да ће Украјина добити ново оружје. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је током ненајављене посете Украјини, да земље чланице тог савеза у последњим месецима нису испуниле обећања о војној помоћи Кијеву, али је обећао да ће се испоруке оружја и муниције сада повећати.

Украјински председник Володимир Зеленски је истакао потребу за залихама софистицираних система за лансирање ПВО "патриот".

За то време руске снаге су извеле ракетни напад на Одесу. Страдале су четири особе, а 28 је повређених. Руска војска преузела је контролу над селом Семеновка у Доњецкој области.

Истражни комитет Русије саопштио је да су у граду Авдејевка у Доњецкој области, који су руске снаге заузеле прошлог месеца, откривени сахрањени цивили са знацима мучења.

]]>
Tue, 30 Apr 2024 05:56:14 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5429283/u-raketnom-napadu-na-odesu-stradale-cetiri-osobe-zelenski-ponovo-trazi-lansere-raketa-patriot.html
Затвор за возача који се кретао по трамвајским шинама на Мосту на Ади https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429345/zatvor-vozac-tramvaj-sine-mostu-na-adi.html Полиција је спровела на издржавање казне затвора возача који се пре два дана кретао аутомобилом по трамвајским шинама на Мосту на Ади. Саобраћајна полиција идентификовала је двадесеттрогодишњег возача који се 27. априла путничким возилом кретао трамвајским шинама на Мосту на Ади, а снимак небезбедне вожње је објављен и на друштвеним мрежама, саопштио је МУП.

Против двадесеттрогодишњег возача поднет је захтев за покретање прекршајног поступка због насилничке вожње.

Пресудом Прекршајног суда осуђен је на казну затвора од 60 дана, новчану казну у износу од 120.000 динара, 15 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Спроведен је на издржавање казне затвора.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 22:52:17 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429345/zatvor-vozac-tramvaj-sine-mostu-na-adi.html
Предао се осумњичени за убиство Чачанина М. С. https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429344/predao-se-osumnjiceni-za-ubistvo-cacanina-m-s.html Д. П. осумњичен за убиство Чачанина М. С. (44), предао се вечерас полицији у Чачку, сазнаје Танјуг. Осумњичени је дошао у просторије Полицијске управе у Чачку у пратњи адвоката.

Он се сумњичи да је у четвртак ујутру хицима из пиштоља убио М. С.

Према писању медија, М. С. је осуђиван за два случаја изнуде, четири зеленаштва уз давање позајмица с месечном каматом од 10 одсто, две преваре и недозвољену трговину, а он и његови родитељи су оптужени за прање новца.

Медији такође наводе да је сукоб између М. С. и осумњиченог Д. П. дуго трајао.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 22:41:03 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429344/predao-se-osumnjiceni-za-ubistvo-cacanina-m-s.html
САД траже да се Шмит обрати на седници СБ УН у уторак https://www.rts.rs/vesti/region/5429333/sad-traze-da-se-smit-obrati-na-sednici-sb-un-u-utorak.html Савет безбедности УН у уторак ће на седници заказаној за 16 часова по локалном времену расправљати о ситуацији у БиХ, објављено је на сајту УН, а како сазнаје Срна, Сједињене Америчке Државе су упутиле захтев Савету безбедности да се на седници обрати и високи представник Кристијан Шмит. У случају да Шмит жели да се обрати, руска мисија тражи да то буде на основу члана 39. Правила о раду Савета безбедности Уједињених нација у личном својству, јер као високи представник није потврђен у Савету безбедности и они га у складу с тим не признају као високог представника.

Седница је заказана на захтев Русије.

Српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић званично је затражила обраћање на седници Савета безбедности УН путем видео-линка.

Цвијановићева ће у Њујорку објаснити како то Бошњаци резолуцијом о Сребреници крше Устав и законе БиХ, преноси РТРС.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 22:23:38 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5429333/sad-traze-da-se-smit-obrati-na-sednici-sb-un-u-utorak.html
Посматрачи УН: Остаци балистичке ракете произведене у Северној Кореји пале у Харков https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5429326/posmatraci-un-ostaci-balisticke-rakete-proizvedene-u-severnoj-koreji-pale-u-harkov.html Остаци из ракетe која је 2. јануара пала у украјински град Харков били су од севернокорејске балистичке ракете серије Хвасонг-11, навели су посматрачи Уједињених нација у извештају достављеном Савету безбедности УН у који је Ројтерс имао увид. Посматрачи Уједињених нација су у извештају од 32 странице навели да су остаци од пројектила који је пао у Харков 2. јануара 2024. од серије пројектила Хвасонг-11.

Демократска Народна Република Кореја је под санкцијама УН због свог програма балистичких пројектила и нуклеарног програма од 2006.

Тројица посматрача која надгледају уведене санкције отпутовала су раније у Украјину како би прегледали остатке ракете и нису нашли никакве доказе да је ракету произвела Русија.

Они нису могли самостално да идентификују одакле је ракета лансирана, нити ко ју је лансирао.

"Информације о путањи дале су украјинске власти и оне указују да је ракета лансирана са територије Руске Федерације“, написали су у извештају од 25. априла..

"Ако је пројектил био под контролом руских снага, то би указивало на набавку од стране држављана
Руске Федерације“, навели су они и додали да то представља кршење ембарга на оружје уведено Северној Кореји 2006.

Руске и севернокорејске мисије при Уједињеним нацијама у Њујорку нису још одговориле на захтев Ројтерса за коментар.

САД и друге земље оптужиле су Северну Кореју за трансфер оружја Русији за употребу против Украјине. И Москва и Пјонгјанг су негирали оптужбе.

Неколико дана од напада 2. јануара у Харкову Тужилаштво је изложило фрагменте пројектила
медијима, рекавши да се разликује од руских модела и наводећи да то "може бити ракета коју је испоручила Северна Кореја“.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 22:17:52 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5429326/posmatraci-un-ostaci-balisticke-rakete-proizvedene-u-severnoj-koreji-pale-u-harkov.html
Пожар у продавници у Нишу https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429285/pozar-u-prodavnici-u-nisu.html Нишки ватрогасци радe на догашивању пожара у продајном објекту у Булевару Николе Тесле у Нишу. Једна особа је затражила медицинску помоћ, потврђено је РТС-у у полицијској управи у Нишу.

На гашењу пожара радило је осам ватрогасаца.

Пожар је пријављен око 19.30.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 21:17:22 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429285/pozar-u-prodavnici-u-nisu.html
Поделе и укрупњавање, нови и стари актери – шта ће одлучити изборе у Београду https://www.rts.rs/vesti/politika/5429124/lokalni-izbori-beograd-cesid.html Слађана Коматина из ЦЕСИД-а каже за РТС да су укрупњавање са стране власти, подела у опозицији по питању изласка, питање да ли покрет око др Несторовића може да понови изненађење, као и излазак на изборе покрета Крени-промени Саве Манојловића – промене по којима се заказани локални избори разликују од претходних. Што се тиче новоформиране Радне групе за унапређење изборних услова, оцењује да постоје простори за неку врсту унапређења. До локалних избора у Србији остало је месец дана. У Београду, до сада су проглашене четири листе.

Слађана Коматина из ЦЕСИД-а рекла је у Београдској хроници да су у претходних неколико месеци виђене бројне промене на политичкој сцени.

"Укрупњавање са стране власти, то свакако јесте повезано вероватно са њиховом жељом за остваривањем што бољег изборног резултата и на изборима у јуну", оцењује Коматина.

Са друге стране, напомиње, опозиција је подељена око питања да ли треба изаћи на изборе.

"То јесте нешто што ће свакако бити отежавајућа околност за њих у смислу тога да искомуницирају са својим бирачима, тј. бар онај део опозиције који планира да изађе на изборе – зашто је важно да се изађе на изборе", указује Коматина.

На крају, додаје, остаје питање да ли покрет око доктора Несторовића може да понови изненађење које је направио у децембру, посебно имајући виду да су и код тог покрета виђене одређене несугласице које су их поделиле у претходном периоду.

Излазак на изборе Саве Манојловића и покрета Крени-промени може бити значајан за опозицију у Београду, посебно имајући у виду да ће он, претпоставља Коматина, у кампањи покушати да приволи део бирача који су апстиненти, али и оних бирача који су вероватно нешто ближи десном центру, тј. овом простору који је остао непопуњен одлуком ССП-а или Наде да не изађу на изборе.

"Парцијални бојкот може да збуни бираче"

Странке које су најавиле бојкоту Београду ће на изборима ипак учествовати у неким општинама, а у другима не.

"То јесте нешто што донекле може бити збуњујуће за саме бираче. Пред њима се сада просто налази та дилема шта се уствари дешава у оквиру опозиције. Пред оним странкама опозиције које планирају излазак на ове изборе свакако јесте период када је потребно да просто комуницирају са својим бирачима зашто је одлука коју су донели уствари добра и зашто би требало да изађу на изборе. Свакако да има одређене конфузије у порукама које се шаљу опозиционим бирачима", наводи Коматина.

О новоформираној Радној групи: Постоји простор за унапређење пред изборе

ЦЕСИД је, са још две организације цивилног друштва, ушао у радну групу која треба да обезбеди имплементирање препорука Одира.

"Период који је пред нама јесте врло кратак, посебно имајући у виду да је отежан празницима. Ово питање је донекле повезано и са политичком вољом која мора постојати, везано за имплементацију одређених препорука, али свакако да постоје простори за неку врсту унапређења пред ове изборе", сматра Коматина.

Закључује да остаје да се види како ће функционисати радна група која је данас формирана.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:57:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5429124/lokalni-izbori-beograd-cesid.html
Како проширити "Зелене коридоре" и поједноставити царинске процедуре https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428290/kako-prosiriti-zelene-koridore-i-pojednostaviti-carinske-procedure.html "Зелени коридори“, настали као нужно решење када је на Западном Балкану све било под блокадом короне, испоставило се да су донели и путоказ за стално организовање теретног саобраћаја. Разлог је убрзавање промета робе и царињења на граничним прелазима. Ако томе додамо и ефекте електронске платформе "Cefta Seeд" која цариницима убрзава рад, до сада се постигло: просечно чекање на свим прелазима унутар ЦЕФТА прошле године било је 86 минута. По камиону, седам минута мање него 2022. године. Било је више од милион и 400.000 прелазака камиона, што чини укупно смањење чекања од скоро 19 година, сабрали су у ЦЕФТА секретаријату. Да би се олакшао промет и трговина у региону, и смањило задржавање шлепера, на више граничних прелаза уведен је посебан режим – убрзане су правне и здравствене процедуре за транспорт робе.

Отворени су за транспорт робе 24 сата седам дана у недељи – и они представљају Зелене коридоре. Поједностављивање процедура у Управи Царина апсолутни је приоритет.

“Наш превосходни циљ у овом тренутку је дигитализација царинских процедура, чиме ће се на ефикасан и транспарентан начин те царинске процедуре обављати, допринеће убрзању промета, смањивању трошкова без папирног царињења. У складу са тим, поменуо бих пројекат НЦТС фаза 5, у оквиру заједничког транзитног система. Како то изгледа практично - камиони на граници задржавају се минимално, уз транзитну исправу која се очита бар кодом, задржавање је буквално пар минута“, каже Слободан Томић, координатор у Сектору за царинске поступке.

У “Милшпед групи”, једној од водећих компанија за транспорт и логистику у региону, у сталном контакту са возачима шлепера и виде ефекте Зелених коридора.

"Пре свега смањење трошкова и убрзање доставе робе на одређену локацију. То је превасходно предност за крајњег потрошача као корисника робе који је предмет нашег интересовања. Самим зеленим коридорима, међусобним признавањем сертификата, признавањем лабораторија и лабораторијских анализа поједностављује се процес, убрзава се процес и и смањују се трошкови који су укључени у логистички ланац, самим тим и цена за крајње потрошаче“, каже Бранко Тодоровић из "Милшпеда".

Cefta Seed за аутоматску и брзу размену информација

Већ 14 година постоји и Cefta Seed - електронска платформа која је царинама омогућила аутоматску и брзу размену информација и приступ базама података и документима. То је убрзало провере и смањило папирологију, али и даље је то терет свима на Западном Балкану, јер се годишње губи и до 300 милиона евра. Србија, је према изјавама званичника, у последњих пет година изгубила више од 160 милиона евра.

"Управо оно на чему радимо и што ће нам донети резултате, размена података, повећани ниво анализе ризика који ће омогућити да се унапред опредељује да ли ће која роба бити у којој мери прегледана, што значи да ће празни камиони, камиони који су у транзиту, по убрзином поступку напуштати граничне превозе. Једна од добрих страна концепта Зелених коридора су посебне траке које су намењене за коришћење возила који се крећу у том режиму“, каже Слободан Томић.

Разлози за убрзавање трговинског промета су више него очигледни. Да би се ширили Зелени коридори потребно је улагање у инфраструктуру.

ајвећи гранични прелази који се налазе на ауто-путу имају довољно простора, довољно трака на којима се прелази, углавном. Проблем су они мањи гранични прелази на којима нема довољно инфраструктурних могућности да се примени Зелени коридор“, каже Бранко Тодоровић.

Први "Зелени коридори“ били су уведени на граничним прелазима Сремска Рача, Прешево, Гостун и на административном прелазу Мердаре. Свима су у интересу па се сада придружују и чланице ЕУ, Хрватска, Италија, Грчка.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:21:15 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428290/kako-prosiriti-zelene-koridore-i-pojednostaviti-carinske-procedure.html
Експлодирала боца са метаном на улазу у Брестовац, страдао радник https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429277/eksplodirala-boca-sa-metanom-na-ulazu-u-brestovac-stradao-radnik.html На пумпи гаса на улазу у Брестовац погинуо је један радник када је експлодирала боца са метаном. Пут је у смеру од Лесковца ка Брестовцу затворен, тако да у Брестовац не може да се уђе.

Надлежне увиђајне екипе су и даље на терену.

Да ли има неких испарења у овом тренутку нико не може да потврди.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:04:54 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429277/eksplodirala-boca-sa-metanom-na-ulazu-u-brestovac-stradao-radnik.html
Годишњица страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој, следеће године изградња меморијалног центра https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5429271/godisnjica-stradanja-srba-u-logoru-jindrihovice-u-ceskoj-sledece-godine-izgradnja-memorijalnog-centra.html Годишњицу страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој у Првом светском рату, обележили су полагањем венаца у маузолеју представници Владе, војске, полиције, удружења добровољаца и потомака. Кроз Јидриховице, највећи концентрациони логор на територији Аустроугарске за време Првог светског рата, прошло је 40.000 логораша, а највише је било Срба. Њих 7.100 похрањено је у спомен-костурници.

“Аустроугарска војска никада није стрељала логораше, него их је једноставно изнуривала тешким физичким радом, а највећи број људи је страдао од заразних болести, превасходно трбушног тифуса који је у то време, да кажем, владао“, навео је амбасадор Србије у Чешкој Берислав Векић.

Чувар Дејан, пореклом из Зајечара, већ 30 година брине о спомен-костурници. У старом је водоторњу, дрво уништава

“Ја се залажем за то да се те кости ставе у мермерне плоче или неку имитацију камена и да се испишу имена тих људи јер овако је мало и срамно да на тим сандуцима буду бројеви. Сваки човек има име и презиме и мислим да заслужује тако“, рекао је Дејан Ранђеловић.

Док се чека обнова, сећање на страдале чувају и бројни посетиоци из отаџбине.

“За време Првог светског рата на десетине хиљада људи је страдало у аустроугарским логорима, то нам помаже да сад у овим спољнополитичким оквирима наша држава врло јасно изнесе став да ако је над неким вршен континуирани геноцид од краја 17. века на овамо, управо јесте вршен континуирано над нашим становништвом“, рекао је државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

У дрвеним сандуцима налазе се ексхумирани посмртни остаци логораша. У припреми је двојезична монографија посвећена логору Јиндриховице где би следеће године требало да почне изградња меморијалног центра.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:26:06 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5429271/godisnjica-stradanja-srba-u-logoru-jindrihovice-u-ceskoj-sledece-godine-izgradnja-memorijalnog-centra.html
Одржане консултације посланичких група са представницима РТС-а и РТВ-а https://www.rts.rs/vesti/politika/5429256/odrzane-konsultacije-poslanickih-grupa-sa-predstavnicima-rts-a-i-rtv-a.html На позив председнице Скупштине Ане Брнабић одржане су консултације посланичких група са представницима РТС-а и РТВ-а. На трећим консулатацијама посланичких група о побољшању изборних услова били су представници РТС-а и РТВ-а. Састанак је одржан иза затворених врата, а након њега су представници власти и опозиције дали изјаве у скупштинском холу.

Радомир Лaзовић из Зелено-левог фронта рекао је да су тражили порпорционалну заступљеност свих опозиционих парламентарних група у информативним емисијама РТС-а.

"То не значи само њихових, већ и парламентарних група и ванпарламентарних група и организација цивилног друштва, а ово би могао да буде један корак који би био мерљив и конкретан показатељ да овде желе да се нешто уради у том смислу. Изнет је захтев и да у скупштинску процедуру уђе наша иницијатива за смену чланова РЕМ-а", рекао је Лазовић.

Владимир Орлић из Српске напредне странке је навео да је њихова посланичка група исказала незадовољство због начина на који се у политичким емисијама, дебатним емисијама али и у широм смислу, прате акитвности њихове посланичке групе.

"Поптуно је нефер и не само непропоционалан него необјашњиво пристрасан начин расподеле времена као и третмана од стране оних људи који те емисије воде или уређују", рекао је Орлић уз напомену да немају право да се мешају у уређивачку политику.

Детаље разговора са посланицима наша кућа не износи. Укратко о тросатном разговору:

"Представници странака власти и опозиције изнели су примедбе на рад јавних сервиса и саслушали одговоре руководилаца јавних сервиса. Став руководства РТС-а је да је за развој демократије у Србији важно да се о свим темама разговара и изразили су спремност да учествују у свим конструктивним дебатама на тему улоге медија у друштву са представницима парламентарних странака."

Када ће бити заказан следећи састанак на тему извештавања јавних сервиса, није договорено. До избора у Београду и још више од 80 општина и градова остало је нешто више од месец дана.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:15:55 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5429256/odrzane-konsultacije-poslanickih-grupa-sa-predstavnicima-rts-a-i-rtv-a.html
Најомиљенији председник болује од рака – Хосе Мухика позвао Уругвајце да бес претворе у наду https://www.rts.rs/vesti/svet/5429165/hose-musika-urugvaj-predsednik-omiljeni-revolucionar-.html Хосе "Пепе" Мухика, бивши председник Уругваја, потврдио је да му је дијагностификован рак једњака. Нагласио је да ће се борити док год буде могао, а младе Уругвајце позвао је да бес претворе у наду и боре се за љубав. Мухика је и даље најомиљенији уругвајски председник. Био је и министар пољопривреде, револуционар и герилац због чега је био и у затвору. Бивши председник Уругваја Хосе ''Пепе'' Мухика саопштио је да му је дијагностификован рак једњака након лекарског прегледа претходне недеље.

Мухика (88) је рекао да аутоимуна болест од које пати 20 година ствара потешкоће када је у питању третман хемиотерапијом, као и да би операција били ризична, али да лекари разматрају опције.

На питање новинара о прогнози, Мухика је рекао да није доктор и да не зна шта може да очекује, преноси Обсервадор.

Нагласио је да ће наставити да се ''бори док буде могао'', а младе Уругвајце је позвао да претворе бес у наду, да се боре за љубав и да потраже помоћ уколико су зависни од наркотика.

''Захвалан сам и на крају крајева, нико не може да ми одузме лепе тренутке које сам имао'', поручио је Пепе.

У априлу 2021. је имао операцију једњака услед повреде ''страним телом'', а Мухикова лична лекарка тада је саопштила да је у питању рибља кост.

Лекари су након операције потврдили да је бивши председник имао чир на једњаку, као и да није било повреде.

Ел Пепе – герилац, затвореник и најомиљенији председник

Српски редитељ Емир Кустурица је 2018. године снимио филм о уругвајском председнику "Ел Пепе, један узвишен живот".

Редитељ је за РТС тада рекао Мухикова биографија једина у свету чију би радо заменио за своју.

"Он је био, како они зову – милитантни политичар, па је на крају завршио као председник. Политичар који напушта сцену, а сто хиљада људи долази да му каже да га воли и плаче за њим, то је каријера политичка која није постојала, барем да ја знам", својевремено је истакао Кустурица.

Мухика је за РТС тада причао како је изгледао скок од левичарског герилца, преко политичког затвореника до председника државе. 

„Било је тешко. То вам је као када велики брод морате да возите правим путем. Нисам о томе ни имао времена да размишљам, али живот и његова стварност једноставно вас подстичу на то", причао је за РТС бивши уругвајски председник. 

О свом путу од одметника до врха ургвајске политике, Мухика је 2016. године говорио и за Око магазин.

 

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:43:35 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5429165/hose-musika-urugvaj-predsednik-omiljeni-revolucionar-.html
Вучић: Резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ https://www.rts.rs/vesti/politika/5429141/vucic-rezultat-glasanja-o-rezoluciji-o-srebrenici-nece-biti-ponizavajuci-za-srpski-narod.html Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању нацији да резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ и да је та "утакмица" веома неизвесна. Очекује да ће 9. маја бити Седница СБ УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недељи између 11. и 16. маја. Председник је рекао да се гласање у Комитету министара Савета Европе о чланству Приштине очекује 16. маја. Истиче да су шансе за чланство Приштине у СЕ и даље веома значајне, али да Београд даје све од себе да то спречи и да се тиме поноси. Председник Србије Александар Вучић поручио је по повратку из Њујорка да је поносан на борбу Србије у Уједињеним нацијама, рекавши да истина не може да се победи силом.

Додао је да je храбро супротстављање и показивање да сила не може да победи истину увек био и биће пут Србије.

"Јер оно што чувамо и на шта смо се заклели свом народу, за нас је светиња", закључио је председник.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 18:52:39 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5429141/vucic-rezultat-glasanja-o-rezoluciji-o-srebrenici-nece-biti-ponizavajuci-za-srpski-narod.html