Обама тестира стратегију

Председник Барак Обама могао би да "тестира" нову стратегију према Авганистану, тако што би додатне трупе послао само у један регион земље. Уколико појачање америчким трупама у том региону омогући ефикаснију борбу против талибана, слање додатних 40.000 војника би било добро решење за Обаму.

Истакнути политички лидер из редова талибанских побуњеника, Мула Брадер Акунд, недавно је доставио поруку америчком председнику Бараку Обами да је рат против талибана уз помоћ новца "оружје које се одавно показало бескорисним".

"Муџахедини Исламских емирата Авганистана нису плаћеници, нити наоружани војници као они који су креирали инвазију на Авганистан и њихови савезници", рекао је Мула Брадер Акунд у поруци првом човеку Беле куће.

"Овај рат биће завршен онда када окупатори напусте Авганистан и када се успостави влада која ће легитимитет црпети из воље исламског народа", додао је Брадер Акунд.

Барак Обама почетком месеца одобрио је додатна средства за наредну годину којима ће се финансирати борба против талибанских екстремиста. Упркос томе што је рат у Авганистану ушао у девету годину, напади екстремиста на југу земље не јењавају.

Обама разматра да ли да одобри захтев америчког командата генерала Стенлија Мекристала за додатних 40.000 војника, који би били распоређени широм Авганистана.

Председник Сједињених Држава тешко ће донети одлуку, будући да је октобар био најкрвавији месец за америчке трупе од почетка рата, пре осам година. Погинуло је 56 америчких војника.

Фаред Закариа, сарадник америчке телевизијске мреже Си-Ен-Ен, тврди да многи људи Авганистану очекују додатне америчке трупе. Број америчких војника у јануару 2008. године је био је 26.607. У наредних шест месеци, Бушова администрација готово је удвостручила број војника. Тако је у јулу у Авганистану било 48.250 америчких војника.

Закариа објашњава да је бивши председник Сједињених Држава описао политику према Авганистану као "тихи талас". Америчке трупе не боре се само против талибана, војска штити становништво и помаже тамошњој војсци и полицији, али и учествује у развоју земље, био је главни аргумент Џорџа Буша за рат у Авганистану.

Непосредно по преузимању власти од Буша, Обама је послао у Авганистан још око 3.000 војника, међутим, то није била одлука Обамине администрације, већ заостало наређење Џорџа Буша.

Већ следећег месеца, у фебруару 2009. године, Обама је одговорио на захтев тадашњег команданта америчке јединице и послао додатних 17.000 војника.

Другим речима, током последњих 18 месеци, број војника у Авганистану готово се утростручио.

Уколико Обама реши да пошаље још 40.000 војника, број припадника америчких снага у Авганистану биће готово 400 одсто већи него у 2008. години.

Закариа сматра да стратегија Сједињених Држава, са друге стране, ипак функционише у Ираку, иако је број војника тек нешто већи од 20.000.

На председнику Обами је да испита зашто претходна повећања броја војника у Авганистану нису дала жељени резултат и зашто би додатне трупе било шта промениле у тој земљи.

Операција у Ираку против побуне је била заснована на принципима, фокусирајући се на локално становништво, ако и на "лоше момке". Очигледно је да борба против ектремиста захтева велики број војника, али се поставља питање да ли ће у Авганистану таква стратегија успети.

Постоје многе области које су слабо насељене. Њих добро познају талибански екстремисти, али не и међународне трупе, па тако стратегија која је можда успела у Ираку, неће успети и у Авганистану.

Командант америчке војске Мекристал послат је у Авганистан са јасном стратегијом да успостави мир у земљи. У жељи да у томе успе, од председника Обаме затражио је додатне трупе, и због тога Закариа не сматра да је то лоша војна политика. "Мекристал је одговоран само за тај региона и природно је да затражи додатне ресурсе како би мисија успела".

Са друге стране, председник Обама одговоран је за америчке интересе широм света. Обама мора да одлучи да ли је опасност по америчке интересе слање додатних трупа у Авганистан и трошење милијарди долара како би сузбио потенцијалне претње талибана.

На све то, претње стижу и из Пакистана, па тако амерички председник мора да води рачуна о томе да нуклеарни арсенал остане у поседу војске, подаље од екстремиста.

Упитан какву стратегију би препоручио председнику Обами, Закариа је предложио да се у један регион Авганистана пошаље довољно војника, тако да се тестира нова стратегија. Уколико додатне трупе реше проблем са талибанима у том региону, лако би се додатних 40.000 војника распоредило широм Авганистана.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво