У Нишу почела "Бурегџијада"

На нишавском кеју почела је пета "Бурегџијада", такмичење нишких пекара у припремању бурека пред публиком, коју организује Унија пекара Ниша.

Организатор је најавио и специјалне госте из Кине, који ће припремити њихов специјалитет сличан буреку. 

Први запис о буреку у Нишу датира из 1498. године, па се сматра да је тај град прво место у Србији где се припремао бурек.

Према том запису, први бурегджија у Нишу био је Турчин Мехмет Оглу, који је месио бурек по прописима који су важили у целој тадашњој Турској држави. Прописи су налагали одређену дебљину коре и врсту материјала који је морао да задовољава строге критеријуме квалитета.

Прошле године у Нишу је направљен бурек тежак око 100 килограма, пречника два метра и сматра се највећим, икада, припремљеним, чиме је поновљен рекорд из 1995. године са нишке "Бурегджијаде" уписан у Гинисову књигу рекорда.

У Унији пекара су рекли да ове године није планирана припрема "джиновског бурека", али ће свако моћи да се омасти током вишедневног трајања манифестације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво