Србију чекају топла јесен и блага зима

Након лета са преко 60 тропски врелих дана, утицај високих температура осетиће се месецима који следе, па Србију очекује топла јесен, са михољским летом и далеко блажа зима од претходне.

Према дугорочној прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Србије, лето се наставља и током септембра, са изузетком кратких периода захлађења и падавина.

"Налазимо се у периоду позног лета, али нас у септембру очекује пријатно време са периодичним захлађењима у трајању од једног или два дана", кажу за Танјуг у РХМЗ-у.

Температуре ће се кретати између 20 и 30 степени Целзијуса, а просечна максимална дневна температура износиће око 25 степени Целзијуса.

Октобар ће бити топлији и просечно влажан, и, како наводи РХМЗ, и тај месец протећи ће у знаку михољског лета.

Максимална дневна температура пада, али ће и даље бити сувих и сунчаних дана са температурама од око 20 степени. 

У октобру се на планинма могу очекивати први снегови, али ће у нижим пределима снежних падавина бити тек крајем новембра.

И новембар ће, међутим, према прогнози РХМЗ-а, бити топлији и мало сувљи него иначе, а количина падавина биће у границама вишегодишњег просека. 

Средња максимална температура ваздуха у Београду и широј околини током новембра биће око 12 степени Целзијуса. 

У односу на прошлу зиму, када су се екстремно ниске температуре задржале све до почетка пролећа, ове године нас очекује блага зима, са средњим температурама од два степена до пет степени, а на планинама од минус три до један степен.

У децембру температура наставља да пада, иако ће месец бити блажи и мало сувљи од просека.

Количина падавина биће у границама вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини просечна темепература биће око 6,8 степени Целзијуса.

РХМЗ тренутно и за јануар прогнозира да ће бити "блажи и просечно влажан", док ће у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха бити око 4,8 степени.

Слична прогноза времена предвиђена је и за фебруар са благим растом средње просечне температуре на 7,8 степени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво