Руски језик вратити у школе?

Даринка Крстић из Лесковца, на такмичењу у Санкт Петербургу, проглашена за најбољег професора руског језика у свету. Ипак, сваке године има све мање ученика, јер је лесковачким основцима ускраћена могућност да у основној школи уче руски језик.

На недавном такмичењу у Санкт Петербургу, заједно са своје две колегинице из Београда, професорка руског језика у Трговинско-угоститељској школи у Лесковцу, Даринка Крстић, проглашена је за најбољег професора руског у свету.

Она не преноси знање већ љубав, jер Русија и руски језик за Даринку Крстић представљају велику и неоткривену тајну. Иако ради већ 30 година, није се уморила и, како каже, сваки час је за њу ново узбуђење.

Вест да је проглашена за најбољу професорку руског језика у свету, у Трговачко-угоститељској школи никог није изненадила. На фестивалу у Санкт Петербургу одржаном под покровитељством Министарства просвете Руске Федерације учествовало је скоро 1.000 професора из целог света.

"Такмичење се састојало из три дела. Није било лако, али задовољство после освојеног првог места је немерљиво", каже Даринка.

У Трговачко-угоститељској школи руски језик похађа само 80 ученика, али интересовање је много веће.

"Ученици последњих година изражавају велико интересовање за руски језик. Они желе да уче језик којим су говорили великани попут Достојевског, Толстоја, Пушкина и Јесењина, али то право им је ускраћено", истиче професорка Крстић која, да би имала пун фонд часова, мора да путује у Грделицу и Медвеђу.

У основним школама у Лесковцу, поред енглеског, ђацима се нуде само немачки и француски, али не и руски језик, па зато не могу да га уче касније на језичком смеру у Гимназији.

"Ми смо немоћни да изађемо у сусрет ученицима који хоће да уче руски, а нису га учили у основној школи, јер нам закон прописује да други језик мора да буде онај који су ученици учили од петог разреда", каже директорка Гимназије Ивана Илић.

Због великог интересовања ученика и великог успеха лесковачке професорке, многи сматрају да би руски језик требало вратити у градске школе.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 25. нов 2011, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Ogovoro Rosa, Rasa, Raška

Srbi su brate Južni Sloveni, baš kao što su Rusi istočni sloveni... ne treba mnogo pameti da bi se shvatilo da su nam koreni isti.

Ko ne poštuje svoje korene ne poštuje ni sebe samoga.

(петак, 25. нов 2011, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Re: nije zabranjeno

sanjaj ti tvoju Tursku. Kina i Rusija dolaze da vladaju svetom.

(петак, 25. нов 2011, 16:22) - Стеван Ђ.Сланкаменац [нерегистровани]

Роса,Раса,Раска.

Захарије Орфелин је један од великана српске књижевности 18.в.Савременик К.Велике он, у свом делу о Петру Великом, каже:"На основу топономастике може се извући закључак да се једна скупина Руса,ратујући са Римљанима,пребацила преко Дунава па је по њима река Роса или Раса или, у 2.падежу,Раска (као река Москва од имена Мосхов)добила име.Северна Србија се некад звала"Горња Мисија а јужна Гарданија.Становнике Гарданије су стари географи називали и Расима-житљима Расије(Русије). Ни мало није случајна склоност, доброг дела становништва Србије,прма руском народу."Крв није вода"и зато, сународници моји,треба учити руски језик.

(петак, 25. нов 2011, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

da....

kao lekar bez posla ovde kod nas trazio sam preko oglasa posao negde u svetu....svuda je jedan od uslova poznavanje pored engleskog i ruskog jezika...u Indoneziji,Africi,Juznoj i Severnoj Americi....a zasto? zato sto ima puno turista i radnika iz Rusije........

(петак, 25. нов 2011, 15:42) - anonymous [нерегистровани]

nije zabranjeno

da se sanja ovi koji podrzavaju taj ruski jezik i navode neku ekspanziju Rusije vratite se realnosti taj jezik nama nije potreban to na zapadu niko ne uci a mi se mozemo prilicno dobro razumeti ako nam to zatreba i brzo se uci radi slicnosti.Bolje bi bilo da ucimo Turski oni vec sire svoj uticaj u regionu.

(петак, 25. нов 2011, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

Ispravno

Izuzetno je vazno za buducnost Srbije uvesti ponovo Ruski jezik u nase skole,ko misli drugacije apsolutno ima prava na to samo je van svake realnosti.Istorija nas treba malo usmeriti u tome samo da bi znali istoriju pojedini prvo moraju pohadjati skolu,aaaaa znamo,znamo to im je bolna tacka.

(петак, 25. нов 2011, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Pod hitno

Vratiti Ruski jezik u Srpske skole i to sto pre,vremena Engleza,Francuza i ostalih prolaze zauvek zato ucimo Ruski.Zavrsena je dominacija zapada,buducnost je na istoku a i mi konacno posle toliko vekova da se opametimo i sigurno ce nam biti bolje

(петак, 25. нов 2011, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na "re na Treba"

O kakvom vi srednjem veku govorite? Poznavanje više jezika sa različitim korenima ne doprinosi samo razvoju kulture već i naučne misli. Jednostranost u bilo kom smislu neminovno vodi ka lošim rezultatima. A srpska bi deca morala da uče korene svoga jezika (Ruski i Staroslovenski) isto toliko koliko anglo-saksonske jezike Engleski i latinski.

Ne vidim zašto bi jedan od ova dva bio u bilo kom smislu superiorniji osim možda u vojnom smislu?

(петак, 25. нов 2011, 12:56) - Jovica [нерегистровани]

re na Treba

Pa ti bi bre vratio sa tvojim predlogom Srpsko skolstvo u srednji vek!Joj jesi pametan !

(петак, 25. нов 2011, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

Треба

Ако не треба руски,значи да само енглески треба да учимо!Шта ће нам немачки,француски,шпански,....?