Читај ми!

Руски језик вратити у школе?

Даринка Крстић из Лесковца, на такмичењу у Санкт Петербургу, проглашена за најбољег професора руског језика у свету. Ипак, сваке године има све мање ученика, јер је лесковачким основцима ускраћена могућност да у основној школи уче руски језик.

На недавном такмичењу у Санкт Петербургу, заједно са своје две колегинице из Београда, професорка руског језика у Трговинско-угоститељској школи у Лесковцу, Даринка Крстић, проглашена је за најбољег професора руског у свету.

Она не преноси знање већ љубав, jер Русија и руски језик за Даринку Крстић представљају велику и неоткривену тајну. Иако ради већ 30 година, није се уморила и, како каже, сваки час је за њу ново узбуђење.

Вест да је проглашена за најбољу професорку руског језика у свету, у Трговачко-угоститељској школи никог није изненадила. На фестивалу у Санкт Петербургу одржаном под покровитељством Министарства просвете Руске Федерације учествовало је скоро 1.000 професора из целог света.

"Такмичење се састојало из три дела. Није било лако, али задовољство после освојеног првог места је немерљиво", каже Даринка.

У Трговачко-угоститељској школи руски језик похађа само 80 ученика, али интересовање је много веће.

"Ученици последњих година изражавају велико интересовање за руски језик. Они желе да уче језик којим су говорили великани попут Достојевског, Толстоја, Пушкина и Јесењина, али то право им је ускраћено", истиче професорка Крстић која, да би имала пун фонд часова, мора да путује у Грделицу и Медвеђу.

У основним школама у Лесковцу, поред енглеског, ђацима се нуде само немачки и француски, али не и руски језик, па зато не могу да га уче касније на језичком смеру у Гимназији.

"Ми смо немоћни да изађемо у сусрет ученицима који хоће да уче руски, а нису га учили у основној школи, јер нам закон прописује да други језик мора да буде онај који су ученици учили од петог разреда", каже директорка Гимназије Ивана Илић.

Због великог интересовања ученика и великог успеха лесковачке професорке, многи сматрају да би руски језик требало вратити у градске школе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво