Француски орден ужичкој професорки

Међу четворо овогодишњих добитника француског ордена реда Академске палме у рангу витеза је професорка француског у ужичкој Гимназији Борка Весовић. Признање се додељује људима који својим радом доприносе јачању научних, образовних и културних веза две земље.

Француски орден реда Академске палме у рангу витеза, који је установио Наполеон 1808. године, ове године додељен је научном саветнику Археолошког института САНУ Вујадину Иванишевићу, судији Уставног суда Србије Горану Илићу, лектору за српски језик Универзитета у Стразбуру Срђану Адамовићу и професорки француског језика Ужичке гимназије Борки Весовић.

За престижно одликовање француског Министарства просвете, а на предлог амбасаде, Борки Весовић препорука су били бивши ђаци који су пред комисијама за доделу стипендија за мастер студије у Француској показали одлично знање језика и перфектан изговор.

Иако је француски други страни језик у Гимназији, а већина ученика почиње да га учи тек после завршене основне школе, захваљујући вештом споју наставних и ваннаставних активности њихове професорке успех ретко изостаје.

Професорки Борки Весовић ово признање много значи: "Мени је стварно велика част и драго ми је зато што то значи да мој рад има неког смисла и да негде остављам траг."

Развијање љубави према француском језику и култури

За протеклих двадесет година, из сваке генерације најмање петоро ученика је уписивало студије француског, а Ивана и Анђела су међу овогодишњих осморо матураната који ће то покушати.

"Она на прави начин усмерава своје ђаке, и ради са нама сваке недеље на додатним часовима", каже Анђела Васиљевић. "Спремамо се за ДЕЛФ, међународни испит који је валидан овде, али и свуда у свету."

Уз ДЕЛФ диплому француског Министарства просвете, која се до прошле године стицала само у Београду, ужички гимназијалци поносно додају да су, захваљујући ентузијазму своје професорке, домаћини већ чувених француских вечери које се одржавају на пролеће.

"Обично буде нека занимљива презентација о Француској", каже Александар Јовановић, матурант ужичке Гимназије, "прошле године је било о француској чоколади, о шампањцу, сиревима, нека прича која прати информације из те земље."

Професорка Борка Весовић заслуге за приређивање француских вечери приписује својим ученицима:

"Ја пустим да ме они носе, колико они траже ја толико дајем. Они толико већ воле то француско вече да некад, кад ја посустанем они су ту. Инсистирају да те вечери припремимо и одржимо."

Приметили су то и у француској амбасади, номинујући професорку за орден који се не додељује сваке године, већ само када то појединци заиста и заслуже.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 04. дец 2011, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

Bivsoj Razrednoj

Cestitke sa drugog kontinenta! Vi ovo zasluzujete!

(субота, 26. нов 2011, 10:57) - Tanja [нерегистровани]

Čestitam

Najiskrenije čestitke...Ogroman uspeh ste postigli...
Diplomirani profesor francuskog jezika- učenik profesorke Borke Vesović

(петак, 25. нов 2011, 20:34) - Petrovic Dragana [нерегистровани]

mojoj sestri

mojoj najdrazoj sestri " bravoooooooo" vece je bilo prelepo i nezaboravno !!!!

(петак, 25. нов 2011, 01:04) - anonymous [нерегистровани]

Bravoooo

Pozdrav iz Nemacke i puno novih ideja u daljem radu.Cestitam!

(четвртак, 24. нов 2011, 22:36) - R.Zivkovic,Rotterdam [нерегистровани]

Borka

Cestitam Gospodi Borki Vesovic, na dodeli joj francuskog odlikovanja, za poznavanje i prenosenje znanja, na mlade generacije Francuskog Jezika!Ja isto poticem iz tih krajeva, pa to ima vecu draz, kada neko od Zlatiborsko Uzickog kraja, se neko pokaze sa posebnim odlikama!