Видиковац на Самокову

Шумско газдинство "Топлица" у Куршумлији подигло је, на брду поред града, 15 метара високу противпожарну осматрачницу у облику крста која ће, осим за благовремено откривање пожара, служити и као видиковац посетиоцима и туристима.

"Србијашуме" су недавно изградиле нови пут и почеле обнову старих објеката на брду Самокову, који су били пред рушењем. Сада овај простор поново постаје све интересантнији Куршумличанима и гостима, чију пажњу привлачи и нови објекат вишеструке намене.

У ту помало необичну грађевину, са које се виде и околна топличка места, до сада је потрошено око милион динара, а за комплетан завршетак и осветљавање биће уложено још толико.

Због проблема у заштити шуме, одлучено је да се изграде противпожарне осматрачнице, објашњава Бранислав Проловић, директор Шумског газдинства "Топлица" у Куршумлији:

"Касније је одлучено да то не буде класична противпожарна осматрачница већ видиковац, и да има облик крста као спомен на многе историјске догађаје на овом простору, на борце који су страдали током ослобођења Топлице од Турака."

Ипак, првенствена намена осматрачнице је откривање и брже реаговање у евентуалним пожарима, за које се до сада сазнавало тек кад захвате велике површине.

Са осматрачнице на Самокову, на преко 800 метара надморске висине, види се цео простор којим газдује куршумлијско  ШГ "Топлица".

У том јавном предузећу очекују да ће етно-комплекс "Самоково", где ће до Нове године бити отворен и ресторан, употпунити богату туристичу понуду куршумлијске општине. Томе се посебно радују малобројни становници истоименог засеока, који се полако гасио.

Уколико временске прилике послуже, на осматрачници ће наредних дана биће саграђене степенице, кров, подови и ограде на четрдесетак квадрата осматрачког простора, као и осветљење, тако да ће током ноћи моћи да се види и из околних топличких места и  градова.

број коментара 0 Пошаљи коментар