Унија малинара најављује протесте

Новоформирана Унија произвођача малина, најавила да ће, уколико се не обезбеди јединствена аконтна цена малине од 100 динара по килограму, 10. септембра организовати мирну протестну вожњу ка Београду из осам општина Златиборског и Моравичког округа.

Уколико се не обезбеди јединствена аконтна цена малине од 100 динара по килограму, малинари из осам општина Златиборског и Моравичког округа најављују мирну протестну вожњу ка Београду 10. септембра.

Унију, као кровну организацију малинара, формирала су удружења из осам општина Западне Србије, од Прибоја до Ивањице. Очекује се да ће, врло брзо бити проширена новим члановима, јер им је интерес заједнички, и како кажу, намера да се хитно организују како би га остварили.

Председник Скупштине Уније произвођача малина и другог јагодичастог воћа Миодраг Богдановић потврдио је да уколико се до десетог септембра не добије уверење о постигнутој цени малине, малинари ће кренути ка Београду.

"Уколико не буде организован састанак на коме ће се то прецизирати, ми крећемо у протесте и ништа нас неће зауставити", каже Богдановић.

Малинари захтевају и субвенције за своју производњу, којом се, како кажу, у Србији бави 80.000 домаћинстава, што је уз додатно ангажовану радну снагу, око 300.000 радних места.

Председник Уније произвођача малина и другог јагодичастог воћа Драгиша Терзић каже да ако се узме модел коју су примењивали да се да 10.000 евра по једном радном месту, онда то, како каже, значи да држава треба три милијарде евра да издвоји за малинаре.

Неопходна помоћ државе

"Ми тражимо од државе неких 16 или 17 милиона евра. Држава заборавља да је ова малина у последњих десет година, држави обезбедила чистог девизног прилива од милијарду и по евра", каже Терзић.

У Прибоју, где је индустријска производња готово замрла, малинарство је значајан извор прихода, али је протеклих десетак година овде цена била увек за седам до 20 динара нижа од просечне.

"Ми у овој години имамо цену од 75 динара по килограму. И што је још теже немамо на нашој територији ниједну хладњачу, па морамо да возимо 50 километара у Нову Варош", каже председник Удружења малинара из Прибоја Миленко Стојић.

Иако приоритетно, питање цене није једини мотив оснивања Уније. Она ће бити потпора и механизам за лакши наступ на тржишту и унапређење производње, од кредитирања изградње мини-хладњача, набавке репроматеријала, до отварања сељачких задруга.

А како ће се решити цене, сада горући проблем малинара - преговорима или опет протестима, знаће се у наредних десет дана, као и да ли ће највеће удружење малинара "Виламет" из Ариља, приступити новоформираној Унији.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 31. авг 2011, 13:21)
Zoran [нерегистровани]

Otimanje para od centralne Srbije

Kad je trebalo odvojiti 3.000.000 EU za vojvodjanske proizvodjače žita da im se doplati cena sa 17,0 na 20,0 dinara tada su se našle pare. U Vojvodini je otkupljeno 21.000 tona žita više od kvote (to je deo koji je trebalo da se otkupi iz centralne Srbije - a dat je Vojvodini).
Kada centralna Srbija ima bilo kakvu potrebu za unapredjenjem svoj poljoprivredne proizvodnje onda je sve problem.
Zašto kao novinari ne istražite ovu temu?

(среда, 31. авг 2011, 13:01)
anonymous [нерегистровани]

naravno tako je

malinari nemojte poklanjati vas trud i znoj nikome samo napred.