Читај ми!

Повећана концентрација олова у крви

Пронађене концентрације олова у крви код деце у насељу Зајача, код Лознице, не изискују лечење, изјавио министар здравља Зоран Станковић, истичући да нема места паници. Најављене мере заштите здравља становништва.

Министар здравља Зоран Станковић изјавио је да нема места паници, поводом резултата анализе присуства олова у крви деце из насеља Зајача у близини Лознице, и најавио мере заштите здравља свих становника у том крају.

Станковић је рекао да су сви проблеми прецизно утврђени и да ће бити решавани према плану активности који ће да припреме Министарства здравља и екологије.

"Одмах ћемо започети остваривање мера на заштити становништа од олова, а затим следи уређивање одлагалишта рудничке и топионичке јаловине и отпада", додао је министар.

"У наредних 15 дана, за житеље тог подручја, биће припремљена специјализована публикација са практичним поукама о заштити од олова", истакао је министар и додао да ће сви становници Зајаче у октобру моћи да обаве анализу ради утврђивања присуства олова у организму.

"После тога уследили би контролни прегледи особа код којих би евентуално било утврђено да имају такве концентрације олова које подразумевају болничко лечење, а све активности ће пратити и контролисати група представника месне заједнице у Зајачи и запажањима обавештавати надлежне", рекао је министар.

Повећане концентрације од преко 10 микрограма олова по децилитру крви пронађене су код 25 од 49 испитане деце, од којих четворо има вредности између 20 и 30 микрограма.

Помоћник министра здравља Петар Булат рекао је да пронађене концентрације олова код деце не изискују лечење, али да је због забринутости родитеља одлучено да четворо са највишим измереним нивоом олова буде додатно прегледано и испитано у Београду.

У другој фази студије, следи утврђивање нивоа олова у ваздуху, земљи, води и локално произведеној храни, а биће обављене и биолошке контроле у локалној заједници, наведено је данас у Министарству здравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво