Читај ми!

Социјални станови за Нишлије

Градска стамбена агенција у Нишу завршава изградњу 97 социјалних станова, коју субвенционише Град Ниш. У наредном периоду планирана је изградња још 300 станова, намењених пре свега људима који на територији Ниша немају никакву имовину и подстанарима.

После изградње две ламеле са социјалним становима у Улици Мајаковског у Нишу, Градска стамбена агенција завршиће идућег месеца градњу још 97 социјалних станова. Цена квадрата, захваљујући субвенцијама Града, биће 700 евра.

Брачни пар Предраг и Тамара Пејић конкурисали су за социјални стан, јер их како кажу, шест година подстанарског живота итекако кошта:

"Више од половине својих примања дајемо за те трошкове, међутим, ово је сада веома повољна прилика да обезбедимо кров над главом."

Изградњу ових станова град је субвенционисао са 100 евра по квадрату. Прописани су и крутеријуми по којима предност за куповину имају млади брачни парови - подстанари, самохране мајке и особе с инвалидитетом. Исти критеријуми важили су и за социјалне станове у суседству који су изграђени пре годину и по дана.

Може ли се спречити да социјалне станове купују богаташи

Међутим, у ту зграду нису  се уселили само људи слабијег имовног стања.

"У овој згради, у којој су социјални станови усељени пре годину и по дана, како се говори по граду, већина власника су парајлије које добро живе од рентирања", каже Мирјана Живковић.

Неки станари су само на списку, каже Велибор Петковић, власник социјалног стана:

"Оно што је мене запрепастило јесте то што је усељено 17 од 34 стана у мом улазу, а на састанку кућног савета има нас само петоро -шесторо. Где су остали станари и шта се догађа са њима, заиста не знам."

Поставља се питање да ли Градска стамбена агенција има инструменте да спречи продају социјалних станова људима са "дубоким џепом", који су давно решили свој стамбени проблем.

"Важно је да породица која конкурише на територији града Ниша нема никакву имовину", наглашава директор Градске стамбене агенције Миомир Пешић. "Ми ћемо, преко Пореске управе, проверити да ли је стварно  у питањупрви стан."

Ниш, иначе, намерава да и даље гради социјалне станове, а току је задуживање код Европске банке за развој од 32 милиона евра којима ће се градити још 300 станова, 200 за продају по цени од 600 евра по квадрату и стотину за издавање.

Висина кирије биће један евро по квадратном метру. Парама од продаје и рентирања била би настављена изградња социјалних станова, све док се, како у Градској стамбеној агенцији кажу, у потпуности не реши стамбени проблем око 10.000 нишких подстанара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво