Читај ми!

Пироћанци чувају шару од заборава

Општина Пирот и Занатска задруга за израду ћилима и сувенира "Дамско срце", омогућили су својим суграђанима и туристима да на градском тргу, прате израду пиротског ћилима као и да сами учествују у овом традиционалном занату.

Захваљујући Занатској задрузи за израду ћилима и сувенира "Дамско срце" као и општини Пирот, сви заинтересовани посетиоци могли су да на градском тргу уживо прате израду пиротског ћилима, али и да се прихвате разбоја и уживају у овом традиционалном занату.

Два разбоја, ткаље и богатсво шара и боја на пиротском ћилиму, упечатљива су слика због које су се многи протеклих дана обрели на градском тргу у Пироту - млађи да сазнају понешто, а старији да провере своје знање о ћилиму.

Старије Пироћанке кажу да се једном научено склапање шара и боја, уобличених тупицом , никада не заборавља.

"Још као дете пре 30 година научила сам да израђујем ћилиме на разбоју. То се никада не заборавља", каже Цветанка Стојановић.

Намера организатора овог занимљивог догађаја је да још једном укаже на непроцењиву вредност најпознатијег и најоригиналнијег пиротског бренда.

Славица Ћирић из Занатске задруге за израду ћилима и сувенира "Дамско срце" каже да је промоција пиротског ћилима требала још доста раније да буде организована, јер она првенствено доприноси и развоју туризма у овом крају.

Однедавно је пиротски ћилим, као један од симбола Србије, саставни део пријема званичних државних делегација што даје наду да ће уз много веће ангажовање локалних институција , овај традиционални сувенир опстати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво