Заједно за природу

Програм прекограничне сарадње Србија - Црна Гора, који финансира Европска унија, обухвата и пројекат "Заједно за природу" који реализују Фондација за развој Црне Горе и краљевачка "Чистоћа". Циљ пројекта је уклањање дивљих депонија и очување и заштита животне средине.

Подизањем еколошке свести грађана и природно окружење биће много лепше, јер су дивље депоније и даље наша свакодневица и велики проблем.

У Црној Гори већ раде на шест локација у три од укупно тринаест општина на северу земље обухваћених Програмом прекограничне сарадње Србија - Црна Гора, који финансира Европска унија.

Поред чишћења дивљих депонија, најважније је то што ће бити постављен видео-надзор тих локација, сматра Тамара Тодоровић, представница Фондације за развој Црне Горе "Форс Монтенегро". Надзор ће бити у надлежности комуналне полиције која ће угрожене локације моћи да контролише 24 сата дневно.

У оквиру пројекта "Заједно за природу", у Краљеву су очишћене три депоније. Пројектом је планирано да се у том граду очисти укупно шест дивљих депонија.

Горан Трифуновић, директор ЈКП "Чистоћа" Краљево, сматра да и у овом граду дивље депоније представљају велики проблем, јер чим се једна уклони - настане нова:

"Посебно је важно да се утиче на подизање свести грађана, како би након уклањања смећа, постављања посуда за отпад и озелењавања тих површина, оне постале корисна и пријатна места."

Од депоније до излетишта

Ушће Рибнице у Ибар, некада највећа дивља депонија на само неколико километара од града, данас је оаза зеленила и пријатно место за одмор. Планова имају много.

"Управо се завршава постављање расвете, а терен за одбојку на песку већ је насут. Уколико буду имали довољно средстава, направиће и тениски терен", каже Радмило Главчић, један од  покретача акције уређења ушћа Рибнице.

То што је овде постигнуто и јесте - укратко - разлог што Европска унија финансира пројекат "Заједно за природу" у оквиру програма прекограничне сарадње: Да људи коначно схвате колико је важно правилно одлагање и уклањање смећа и значај стварања што више зелених оаза каква је она на ушћу Рибнице у Ибар.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. авг 2012, 12:14) - Јасна [нерегистровани]

Рибница Радмило Главчиц

Пре неко вече сам се путем ТВ а упознала са твојим радом и честитам на ентузијазму!Некада сам становала у Рибници па имам део љубав за то подручје.Твоја понуда градским оцима да нудиш себе итд.... ме бацила у размишљање.Дај боже, да се нешто промени и да те неко схвати, подржи али моја искуства и посматрање до сада ми говоре да овде:ако си паметан и идеш испред времена немаш много шанси!Нека ја будем у заблуди, то желим!

(среда, 20. јул 2011, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Nova divlja deponija

Dodjite i snimite mesto gde ce nastati nova deponija u parku Cetvrta crnogorska 1. u Ribnici. To je mesto gde se igraju deca i gde je trava prekrivena smecem jer ne postoji nijedna kanta za odlaganje smeca. Ako se ne povede racuna od strane "Cistoce" to ce biti izvor zaraze! Lici na sve samo ne na park! Molim vas u ime dece i u ime njihovog zdravlja i bezbednosti-reagujte.