Читај ми!

Топлички вишњари задовољни

У топличкој Великој Плани протеклог викенда одржан је 6. Сабор вишњара, којим се обележава крај бербе воћа које је ове године достигло највећу цену у последње две деценије. Откупљивачи су топличким воћарима плаћали евро за килограм вишања.

Пуни шлепери вишања и откуп на сваком кораку, уобичајена је слика већ десетак дана у топличкој Великој Плани.

Подјастребачко село са око пет стотина становника центар је производње вишања у општини Прокупље. Драган Малетић, председник месне заједнице Велика Плана, каже да су воћари из тог села до сада хладњачама испоручили више од 2.000 тона вишања и да ове године због добро организованог откупа и високе цене заиста имају разлога за славље.

"Скоро да нема куће која нема вишње или шљиве", наводи Драган Малетић. "Пре више од једне деценије вишње су достигле цену од 1,30 ДМ, а сада 1 евро. Чекали смо десетак година да се то догоди."

Задовољан је и Драгослав Бараћ који вишње гаји дуже од тридесет година и добро памти успоне и падове у тој производњи:

"Набрао сам између три и четири вагона вишања. Интересовање је велико, све је откупљено. Ово је прва година да смо задовољни."

Производња вишања покреће привреду целе Топлице

Општина Прокупље је ових дана, захваљујући вишњама финансијски центар Србије, што ће се веома позитивно одразити и на све привредне субјекте у једној од најсиромашнијих општина у Србији.

"Према неким грубим проценама, само од откупа вишања у нашу општину ући ће око 24 милиона евра", наводи председник општине Милан Арсовић. "То практично значи да ћемо имати богатији живот, да ће од тога корист имати не само произвођачи, берачи и откупљивачи већ и трговина, услуге и индустрија."

Да би ова година на неки начин постала стандард у производњи воћа држава ће помоћи свакоме ко има добар план за посао, било у примарној пољопривредној производњи или у прехрамбеној индустрији, рекли су на отварању Топличког сабора вишњара министар пољопривреде Душан Петровић и председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић. Они су нагласили да су то наше предности које морамо успешније користити у предстојећем периоду.

"Унапредићемо прерађивачку индустрију", нагласио је министар Петровић. "Само је то начин да пољопривредни произвођачи имају предвидиве услове пословања и стабилне уговоре. Није могуће повећати производњу ако се не повећа извоз."

Председница парламента Славица Ђукић Дејановић сматра да је за развој Топлице важно да искористи ресурсе које има и који су њена специфичност: "Облачинска вишња нигде не успева као овде. То треба искористити на начин да промовишемо дарове природе које Топлица има."

Министар пољопривреде Душан Петровић обишао је и домаћинство Зорана Станковића у прокупачком селу Ресинац, које је ове године са плантажа површине 80 хектара тржишту испоручило више од 1.000 тона вишања.

Сабор вишњара наставља се сутра проглашењем победника и избором за Мис вишања 2011. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво