Читај ми!

Погодности транзитног туризма

Хотел "Наис" код Ниша је традиционално место где се одмарају Турци који путују из Западне Европе на годишње одморе у Грчку и Турску. Запослени у хотелу су научили турски језик, прилагодили мени, не би ли привукли још више гостију.

За већину житеља западноевропских земаља почела је сезона годишњих одмора, па су и овог викенда, на граничним прелазима и наплатним рампама велике гужве. Највише је Турака који Коридор 10 користе у транзиту. Традиционално, једино место на коме се, путујући кроз Србију, задржавају јесте хотел "Наис" код Ниша.

Од почетка јула, па до средине септембра слика код "Наиса" је иста. Разликују се једино возни парк и бројност породица које од четвртка до недеље застану код тог хотела.

Породица Таштекин која путује из Француске одмара после 26 сати вожње.

"Стајем овде сваке године јер се осећам безбедним. Прија ми одмор јер морам да пређем 4.000 километара", каже Ибрахим Таштекин.

Сигуран одмор у Србији код "Наиса", препоручује својим сународницима и дневни лист Хуријет који излази у Западној Европи.

"Мењали смо се у вожњи из Холандије, како бисмо стигли довде, јер ако нешто затреба на путу кроз Србију, имамо коме да се обратимо", каже Нафие Гунес.

Представнику Хуријета на аутопуту, новинару Асиму Гурсоју телефон често звони. Многи питају да ли им је у Србији потребна међународна дозвола.

"Највеће примедбе турских возача су што услуге и бензин у Србији морају да плате у динарима. Због курсне разлике литар бензина купују за 1,60 евра, па су многи незадовољни", каже новинар Хуријета Асим Гурсој.

Нико поуздано не зна колико Турака током сезоне застане поред мотела "Наис". Претпоставља се да их је око пола милиона. Страним туристима на Коридору 10 близу Ниша све је подређено.

Иако послују са великим потешкоћама, запослени у хотелу су научили турски, прилагодили гостима кухињу и за возаче направили посебну собу за молитву.

"Они су најчешће у паркићу. На базен, иако је отворен ретко одлазе. Отворили смо им и четири чесме да могу да се освеже и наставе пут", каже Зоран Марковић, директор хотела "Наис".

Српско гостопримство на Коридору 10 могло би у сезони да увећа прошлогодишњих 14.000 ноћења, јер у Западној Европи ради пет милиона Турака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво