Пречишћавање отпадних вода

Изградњом централног постројења за прераду отпадних вода Врбаса и Куле, Велики бачки канал више неће бити најтамнија еколошка тачка у Европи већ пловни пут значајан за развој трговине и туризма целог региона. Болница у Врбасу добила специјална возила за прераду и транспорт инфективног медицинског отпада.

У Врбасу је потписан уговор о изградњи централног постројења за прераду отпадних вода Врбаса и Куле.

Уговор су потписали делегација Европске уније, општине Кула и Врбас као корисници и, с друге стране, конзорцијум ОТВ из Француске и београдски Миленијум ТИМ, као извођачи радова. Вредност уговора је 9,5 милиона евра и та сума представља донацију Европске уније.

Пројекат носи ознаку "хитно" зато што је Велики бачки канал најтамнија еколошка тачка, не само у Србији него и у Европи, упозорио је шеф делегације Европске уније у Србији амбасадор Венсан Дежер:

"Отпадне воде из канала иду у Тису, загађују целу Србију и даље, Дунавом, у друге земље Европске уније."

Изградња централног пречистача део је 24 милиона евра вредног пројекта "Велики бачки канал" који ће обезбедити испуштање и пречишћавање отпадних вода за 120.000 становника, проширити канализациони систем и побољшати квалитет воде.

Цео пројекат треба да буде завршен за пет година, а покрајинска влада је, уз европске фондове, највећи инвеститор у том подухвату.

"Ми данас у околини Великог бачког канала имамо највећи број канцерогених обољења, не само у Војводини него у целој Србији, што је страшна и драматична последица чињенице да је овај канал много деценија загађиван", нагласио је Бојан Пајтић, председник Владе Војводине.

Циљ пројекта је, према речима потпредседнице Владе Верице Калановић, да оранице и њиве Бачке буду натопљене водом и „да канал има функцију због које је прављен, али и да то буде пловни пут који ће имати непроцењиви значај за развој трговине и туризма овог краја и Војводине и Србије у целини".

Безбедно уклањање медицинског отпада у Врбасу

Захваљујући пројекту "Техничка помоћ за третман медицинског отпада у Србији", који такође финансира Европске унија, Општа болница у Врбасу опремљена је са три специјална возила за прераду и транспорт инфективног медицинског отпада.

"Ово је већ поодмакла активност Министарства здравља која, уз помоћ Европске уније, успева да смањи могућност и ризик од нежељених ефеката по здравље нашег становништва", рекао је др Зоран Станковић, министар здравља

Колико је та донација, вредна 140.000 евра, значајна говори чињеница да се од 5.000 тона инфективног медицинског отпада у Србији, око 60 тона произведе на територији општине Врбас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво