Пропадање културне баштине

Манастир Намасија у кањону реке Црнице код Параћина, познатог још и као Мала Света Гора, у веома је лошем стању, и поред настојања мештана да га одржавају колико могу.

Кањон реке Црнице код Параћина многи зову Мала Света гора, јер у дужини од шест километара има десет манастира из 14. века. Неки од њих, попут манастира Намасије, у веома су лошем стању и упкос настојању мештана да их одржавају, реткости културне баштине неумитно пропадају.

Када се са главног пута од села Забрега крене ка Намасији, кањон реке Црнице, чиста вода и нетакнута природа, делују нестварно. Преко потока, уском стазом уз реку стиже се до зидина манастира.

Оно што је саграђено пре скоро седам векова, време полако разграђује. Седамдесетих година прошлог века откопане су фреске у капели манастира, али од тада до данас само су мештани обилазили ову светињу и чистили зидине од корова.

Владан Вучковић из Забреге каже да фреске сваким даном све више пропадају: "Влага је учинила своје и, на крају, ништа неће ни моћи да се рестаурира."

Мештани окупљени у удружењу "Петрус" труде се да сачувају ову реткост културне баштине. Из Министарства културе су обећали помоћ, али је неопходан пројекат Завода за заштиту споменика културе.

"Не могу да схватим да државу није брига за овакву културну баштину, јер док цео свет штити и чува оно што има ми дозвољавамо да то пропада", каже Драган Вучковић из „Петруса".
"Дописујемо се са Заводом, шаљемо мејлове, они одговарају - и на томе се завршава наша комуникација."

У Заводу за заштиту споменика културе у Крагујевцу кажу да се пројекат за рестаурацију и конзервацију фресака и саме капеле ради. Прикупљени су сви неопходни подаци с терена, а архитекте из Завода очекују да пројекат до краја лета буде готов.

По завршетку пројекта Министарство културе требало би да обезбеди новац за радове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво