Читај ми!

Изложба у крагујевачком музеју геноцида

Поводом националног Дана сећања на жртве геноцида у Другом светском рату, у Крагујевцу је отворена изложба "Губим невино свој живот, због неваљали и проклети људи.”

У крагујевачком музеју геноцида, данас је, поводом обележавања националног Дана сећања на жртве геноцида у Другом светском рату, отворена изложба "Губим невино свој живот, због неваљали и проклети људи".

На 50 паноа налазе се документарне фотографије, карте, графикони, опроштајне поруке страдалих у ратним злочинима и злочинима геноцида, против цивилног становништва од 1941. године до 1945. године.

Изложба даје сажетак укупног страдања на просторима тадашње Југославије, од бомбардовања Београда, комадања земље, до масовних стрељања грађана и ликвидиције Срба, Јевреја, Рома и антифашиста по логорима.

Један од аутора поставке, историчар Јован Мирковић, каже да извршени злочини говоре о бестијалности и невиђеној одмазди нацифашизма која је примењена на територији Србије у време Другог светског рата.

"Поставка говори о злочину геноцида. Конкретно, у Србији је спровођен холокауст Јевреја, а у Независној Држави Хрватској, осим холокауста над Јеврејима, геноцида над Ромима, спроведен је геноцид над Србима", истиче Мирковић.

Од укупног броја погинулих у Другом светском рату, више од 65 одсто су цивили, показују подаци.

"Масовна страдања и патње стотине хиљада недужних обавезују Србију да своју садашњост и будућност заснива на миру, разумевању и толеранцији међу народима", каже државни секретар у Министарству рада Зоран Маринковић.

Дан сећања на жртве геноцида у Србији установљен је законом из 1992. године и обележава се 22. априла, на дан када су 1945. године заточеници покушали пробој из усташког концентрационог логора "Јасеновац".

Изложба у Музеју геноцида у Крагујевцу реализована је у сарадњи са музејима и архивима из Републике Српске и Црне горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво