Читај ми!

Станови заплењени због дуга

Због дуга за грејање, двојици Чачана биће одузети станови, одлучио Виши суд у Чачку. То је први пут да комунално предузеће на тај начин наплаћује своја потраживања.

Виши суд у Чачку потврдио је пресуду Основног суда да се двојици Чачана, на име дуга према Градској топлани, заплене станови и продају. Решења о таквој наплати постала су правоснажна. У Србији до сада није забележено да комунална предузећа на тај начин наплаћују своја потраживања.

Да се двојици Чачана на име дуга за грејање заплене станови и продају суд је одлучио јер већ годинама не измирују своје обавезе, имају по 11 извршних пресуда и њихова дуговања појединачно премашују 650 хиљада динара.

"Ја не могу да избегнем то плаћање и слажем се са тим да мораш да платиш оно што си користио, али од чега, како", каже један од дужника, Љубодраг Тадић.

У Јавном комуналном предузећу "Чачак" кажу да претходних година нису успели да наплате дуговања ни пленидбом покретних ствари, ни блокадом зараде, па су од суда затражили да се претходна решења промене и да се продају непокретности највећих дужника.

"Не може се говорити о социјалном моменту, јер смо изабрали за кога смо тражили ову промену средстава извршења. Ради се о једном јако малом броју дужника који извесно могу, проверено могу, да плате своју обавезу, а неће да је плате", каже директор ЈКП "Чачак" Петар Домановић.

Доношењем одлуке Вишег суда у Чачку завршена је само једна фаза. До окончања поступка, предстоји утврђивање вредности, доношење закључака и других решења суда, па самим тим и могућности за дужнике.

Светлана Крунић-Тасевски, вршилац дужности председника Основног суда у Чачку, наводи да одредба Члана 104 Закона о извршном поступку, који се примењује у овом случају, даје могућности извршном дужнику да понуди друго средство и предмет извршења, односно начин извршења ради намирења спорног дуга.

Почетком године, Градска топлана у Чачку тражила је заплену и продају станова 12 највећих дужника. Од тада, њих осам измирило је дуговања, два су у поступку, а на судску пресуду жалила су се два дужника.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво