Болница за децу дијабетичаре

Специјална болница за рехабилитацију "Буковичка бања" у Аранђеловцу једина је установа у Србији специјализована за продужено лечење, едукацију и рехабилитацију деце која болују од дијабетеса.

У протеклих двадесет година у Специјалној болници за рехабилитацију "Буковичка бања" у Аранђеловцу лечило се више од четири хиљаде деце дијабетичара.

Зорана Ратковић из Крагујевца у болници је са свој двогодишњом кћерком којој је недавно дијагностикован дијабетес. Иако девојчици није било добро, њена мајка каже да није могла ни да претпостави да има шећерну болест.

Мајке су и уз осталу децу која у аранђеловачко лечилиште долазе из целе Србије, на две или три седмице. Оне кажу да је сазнање да њихово дете има шећерну болест шок за целу породицу.

Стручни тим лекара и медицинских радника из различитих области родитеље и пацијенте упознаје са болешћу и подучава их како да са њом живе и лакше је подносе.

"Учимо их да дају себи инсулин, да рачунају колико калорија дневно уносе", објашњава главна сестра Специјалне болнице "Буковичка бања" Мирјана Симић. "Важан је рад са сваким дететом понаособ, јер не прихватају болест сва деца и њихови родитељи на исти начин."

У Србији има око 1.500 деце дијабетичара. Неправилна исхрана и смањена физичка активност чине да се шећерна болест јавља у све млађем узрасту.

Одлуком Републичког завода за здравствено осигурање, сва деца се о трошку државе упућују се на лечење у аранђеловачку специјалну болницу. Годишње програм лечења у њој прође 300 до 400 младих дијабетичара.

"Веома је важно да омогућимо деци и адолесцентима да живе нормално, попут својих вршњака, да се спрече компликације и оболевања која шећерна болест може да изазове", каже прим. др Миланко Ћукановић. директор Специјалне болнице "Буковичка бања".

Дијабетес је најчешћа хронична болест код деце широм света и годишње се открије око 70.000 нових случајева. Србија је међу ретким земљама са ниском стопом јављања те болести, а начин лечења исти је као у развијенијим западним центрима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво