Солидарност краљевачких ђака

Ученици Средње економске школе и Центра за основно и средње образовање деце ометене у менталном развоју у Краљеву већ два месеца похађају наставу у истој згради, уз обострано уважавање и толеранцију.

У земљотресу који је у новембру погодио Краљево, оштећене су и зграде школа. То трауматично искуство, донело је и нешто добро: продубљено осећање солидарности и толеранције.

 

Ученике Средње економске школе примили су у свој простор ученици Центра за основно и средње образовање деце ометене у менталном развоју. Тим, силом прилика наметнутим, решењем створена је јединствена школа у Србији. Бар привремено.

Педагози и наставници истичу да је створена позитивна радна атмосфера  испуњена уважавањем и толеранцијом.

Ново искуство је драгоцено. Поготово за децу са сметњама у развоју. Они ће се до краја ове школске године свакодневно виђати са ученицима Економске школе.

Петица за уважавање и прихватање разлика

За њих је то окружење на које нису навикли, али и ђаци Економске школе морали су да отклоне извесне предрасуде да би у потпуности прихватили нову средину.

"У почетку је било необично, сада смо се навикли и много је лакше", каже ученица Економске школе. "Виђамо се са децом из друге школе и са некима смо се већ боље упознали."

Поводом дана Економске школе штампан је часопис "Економац". Неколико примерака подељено је ученицима Центра којима, како каже један од њих, овакво дружење прија: "Сада је у школи лепше. Има много више ученика."

У Центру за основно и средње образовање деце са сметњама у развоју 80 ученика се оспособљава за машинбраваре и шиваче у текстилној и кожарској индустрији. Њихови гости, две стотине ђака Економске школе, сада много више од својих вршњака знају о њима и њиховом много тежем путу одрастања и образовања.  

Обе школе раде у отежаним условима. Без толеранције и уважавања било би много теже спровести наставни план и програм. "Сви трпимо због отежаних услова рада. Немамо основна наставна средства, све је остало у нашој матичној школи", каже директорка Економске школе Славица Пајовић Ђукић, и наглашава да са децом из специјалне школе нису имали никаквих проблема.

У  Краљеву још нема довољно простора за одржавање наставе, а професорима и педагозима Економске школе било је много лакше да наставу организују у Специјалној школи, јер није било отпора ни ученика ни њихових родитеља.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво