Јефтиније млеко из "Лазара"

У изградњу биогас постројења на фарми крава у Блацу Млекара "Лазар" уложиће милион и по долара. Тиме ће се стећи услови за уштеду енергије и јефтинију производњу, па у млекари најављају појефтињење млека и млечних производа.

Млекара "Лазар" у Блацу и америчка компанија GHD из Висконсина, почеле су реализацију пројекта за изградњу биогас постројења на фарми музних крава у Блацу.

Постројење на биогас производиће 1 мегават струје на сат која ће се по субвенционисаним ценама продавати "Електропривреди Србије". У то постројење, Млекара "Лазар", уз подршку агробизнис пројекта Америчке агенције за међународни развој (USAID) уложиће милион и по долара.

И здравије и јефтиније

Млекара ће решити и проблем биоразградивог отпада са фарме, који ће се користити као енергент за производњу биогаса и струје. Процене су да ће се уложени новац отплатити за три године. То ће, уједно, представљати и шансу за даљи развој сточарске и млекарске производње у целом крају.

"Примена нових технологија је веома важан фактор за квалитет производа, али и за њихову цену", каже управник Слободан Сердар.

Изградњом новог постројења стећи ће се услови за уштеду енергије и јефтинију производњу. У млекари најављују ново појефтињење млека и млечних производа, тако да ће килограм пуномасног качкаваља коштати 475 динара, а чаша јогурта 12 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво