Законска зачкољица ускаратила крстарења у нововарошком крају од којих власници пловила живе током туристичке сезоне

Због могућег поништења у фебруару расписаног јавног позива за доделу права превоза путника и крстарења Увачким и Златарским језером и најаве новог, испред просторија управљача заштићеног подручја - Специјалног резервата природе Увац, 15-ак власника чамаца, учесника конкурса, ступило је у протест и штрајк глађу.

На прагу летње туристичке сезоне власници чамаца, представници туристичких организација, учесници јавног позива, још  чекају потписивање уговора са управљачем, Специјалним резерватом природе Увац, мада су, како кажу, испунили све законом предвиђене услове.

 

„Уложили смо средства, уложили смо све у развој туризма,чамце, нико ништа не зна, не дају нам  уговоре. Ми смо испунили све услове из јавног позива, чак постоје папири, само тражимо потписивање уговора које они не дају да потпишемо," наводи Марко Обућина, власник чамца.

 

 Бобан Васојевић, туристички водич, подсећа да се резерват промовише на сајмовима туризма и да три месеца у години живе од тог туризма. Сада им ускраћују два месеца.

Катарина Виторовић, власница туристичке агенције, прецизира да је Увац једна од 5 топ дестинација са препоруком да је обавезно треба посетити овога лета! Туристички посленици само траже да потпишу уговоре и да почну да раде, наглашава она.

Из Резервата природе подсећају да бављење туризмом у заштићеном подручју има законом дефинисана ограничења и да се за новонасталу ситуацију решење још увек тражи. У време расписивања јавног позива постојало је решење које је прописивало  да у датом моменту 6 пловила у покрету  може да буде на воденом огледалу.

"Сада се прописује 6 пловила у кањону а не 6 пловила у покрету! Ако наставимо по досадашњем јавном позиву управљач ће бити у прекршају," експлицитна је Миљка Дучић, директорка Специјалног резервата Увац.

Наставити по старом, раније издатом решењу или, упркос противљењу локалног становништва, расписати нови јавни позив, дилема је која ће, како се очекује, врло брзо бити разрешена, јер тренутно губе сви - власници пловила, управљач, али и гости и туризам нововарошког краја.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво