Напуштене државне оранице - ко ће моћи да их користи?

Министарство пољопривреде најавило је да ће државно пољопривредно земљиште које је запуштено и које се не обрађује, бити дато бесплатно на коришћење ратарима. Држава је пописом пронашла још 2400 хектара земљишта које није у функцији.

Држава у свом власништву има око 540.000 хектара земљишта. Оно земљиште које је запуштено, биће дато на бесплатно коришћење.

„Да првих пет година немају накнаду за закуп парцеле, а онда у 25 година да имају повлашћену цену и да имају вишегодишње засаде. Мислим да само тако можемо победити", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Напуштене државне оранице пронађене су на територији Алексинца, Александровца, Смедерева и Беочина.

„Није лако, свака додатна инвестиција је терет на рачун произвођача, а овом мером би се олакшала финансијска страна, с тим што то земљиште које није обрађено у њега треба додатно улагати", каже Срђан Станимировић из Одсека за пољопривреду у Алексинцу.

Трошкови које ратари имају за закуп државног земљишта нису мали.У околини Смедерева, за закуп хектара, плаћа се око 15.000 динара годишње, а за парцеле ближе граду и до 35.000 динара.

„У почетку је то ишло на три године и то је било ок, могло је нешто да се планира на дуже. После је пребачено на годину дана, све до ове године и то је било баш проблематично. Свака година за годином, не можеш ништа да планираш, па неко узме и не ради лепо и тако", објашњава Топлица Николић, из Михајловца код Смедерева.

Бесплатно издавање државног земљишта омогућава и попис који је недавно урађен.

„Постоји катастар свог државног пољопривредног земљишта. Он је потпуно видљив може свако да види која парцела постоји која ради и под којим условима да ли је закупљена", објашњава министар Недимовић.

Процењује се да се у Србији између 200.000 и 350.000 хектара обрадивог земљишта и ливада не користи сваке године, док је површина под пашњацима много већа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво