Ношње, ручни радови и старински вез

Две стотине чланица Удружења жена из Јужног Баната боравило је током викенда у Вршцу. На изложби у Градском музеју приказана је разноликост традиције, историје и културе припадника националних мањина у Војводини.

У Војводини деценијама у слози и љубави живе припадници 25 нација. Различитост је оно што ове мирољубиве и толеранте комшије спаја. 

Далеко од Матице, припадници националних мањина негују традицију свог народа и чувају је од заборава. Део ове разноликости могао се видети на једном месту- на изложби у градском музеју у Вршцу.

„Највише обраћамо пажњу на то да би нашим младим девојкама, женама пренели то што су нама пренеле наше баке”, каже Зузана Мелих, из Падине.

Жене из свих удружења са територије Јужног Баната представиле су ношње, ручне радове, старински вез неколико националности, обојене карактеристикама сваког краја посебно.

„На старој падинској ношњи није било много веза, од истог материјала биле и блуза, ми то кажемо кацабајка, сукња и кецеља", објашњава Елена Хањих, председница Удружења жена из Падине.

„За румунску ношњу, поготово за уздинску карактеристичне су боје, код нас су јаке боје, оштре, имамо по три четири врсте једне боје али јако упадљивих", каже Ана Бојен, председница Удружења жена из Уздина.

Донеле су богатство краја из ког долазе, лепоту различитисти и разлоге који их спајају.

„Поносни смо на наша дружења, волимо се, Срби и Мађари, Румуни и Роми, а сви смо ми једна Дебељача", истиче Розалија Чанки, из Удружења жена из Дебељаче.

Вршчани, који за прве комшије и рођаке имају припаднике 23 нације, сматрају да су ове жене чувари народног блага и важан део друштва.

 „Онај део друштва који је задужен за чување традиције, историје, обичаја и свега оног што је карактериситчно за простор Јужног Баната уопште", истиче Драгана Митровић, градоначелница Вршца.

Ускоро би, кажу у Градском музеју, требало да буде реализована и званична изложба традиционалих одевних предмета.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво