Повртарство као алтернатива ратарству

Према подацима Завода за статистику у последње 4 године цене основних ратарских култура стагнирају. У истом периоду цене репоматеријала више су за 20 одсто, па се ратари жале да немају добит. Један од начина да се превазиђе овај проблем је промена структуре производње, што су учинили у Земљорадничкој задрузи у селу Неузина.

У јануару предходних година било је мање посла у земљорадничкој задрузи "Агросој" у Неузини. Тржишна кретања су то променила, па су ове зиме магацини пуни шаргарепе и црног лука спремних за извоз. Нандор Вереш директор задруге каже да су се окренули и повртарству на 28 хектара.

 

"Тако да је земља, тако рећи нетакнута што се тиче тих култура и много се лакше сачува, у принципу те културе се сачувају од болести него на неким местима где се оне раде већ традиционално дуго година. Зато што су се ту развиле неке болести које се јако тешко уклањају", каже Нандор Вереш, ЗЗ "Агросој" Неузина. 

Сваке године нека од култура подбаци са ценом. Да би имали мањи ризик у Неузини су проширили производњу и са 16 хектара вишње.

„Ако хоћемо да имамо добар засад стајњак нам је најбитнији у свему томе. Значи иде подривање нормално на 60 до 90 сантима, иде после припрема равнање и садња", каже Ђорђе Алмаран, агроном.

Нови концепт рада који уз ратарство захтева и више рада. Стручњаци морају и током зиме пратити стање на њивама, што у ратарству током зиме није случај.

"Треба обратити пажњу на глодаре, проверавају се активне рупе наравно. Регулишу се мамцима. За неких месец дана или када то временски услови дозволе треба се обавити плаво прскање", наводи Тијана Бобар, стручњак за заштиту биља.

Проблем за поврће је недовољно смештајног капацитета, па тако лук и шаргарепу сада извозимо по 30, односно 20 динара за килограм што је најнижа сезонска цена, а увозићемо на пролеће када су најскупљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво